Aku bermula di VMYeco Discovery Travel Race

Production? Tak pernah mimpi kot. Dulu nak jadi reporter suratkhabar or magazine…

Aku ni memang amik masscom tapi majoring on Journalism. Tapi aku terjebak masuk ke dunia broadcasting. Dah rezeki kat situ, aku ok jer… Walaupun mula-mula ader jugak rase nak nangis. But at last aku enjoy!

Job pertama aku ialah aku sebagai part timer kat sebuah company ni (rasenye tak yah la disebut namanya) untuk program VMYeco Discovery Travel Race yang berkonsepkan program realiti (ala-ala explorace gitu…) Tapi uniknya ialah para peserta diberikan group satu kumpulan 4 orang yang terdiri dari pihak media, artis dan syarikat korporat. Rojak jer…

Program ini akan menjelajah ke setiap negeri di Malaysia dan beberape tempat terpilih sebagai tempat tugasan, manakala 2 malam peserta akan menginap di homestay. Kalau dah duduk kat homestay tu aper lagi dapat la family angkat! Tapi malangnya tidak kepada krew, kecuali aku sebab jage presenter! Seronoknyer… boleh tahan la koleksi mak and ayah angkat aku! Antara negeri yang aku sempat melibatkan diri ialah Pahang-Kelantan-Terengganu, Negeri Sembilan, Kedah-Perlis and last Selangor.

Tugas aku? Ha jage tape, label tape, jaga presenter and remind jadual untuk kameraman. Opss ader lagi, akupun merangkap reporter, menyoal peserta-peserta untuk setiap tugasan yang diberikan. Cameraman ramai, ader 4 orang. Aku sorang, pandailah korang nak shoot yer. Lagipun diorang lagi experience dari aku, semuenye dah biase jadi freelancer… Cume aku jer terkial-kial.

Walaupun program ni sampai ke hari ni aku tak tau on air kat mane, or dah keluar ke belum tapi ianya banyak memberi pengajaran untuk aku yang baru melangkah ke dunia production. Di sini aku berkenalan dengan beberape freelancer, yang rata-ratanya banyak pengalaman dalam production. Merekalah yang banyak memberi nasihat kepada aku untuk pilih tempat kerja sesuai. Maklumla aku ni baru jerk abis exam, resume dah merate hantar.

Sehinggalah aku pegang pada kata-kata sorang mamat nie, bila aku tak tau nak pilih mane satu antara FMP atau NTV7. “Kalau nak cepat pandai, nak belajar banyak masuk la production house, tapi kalau nak glamor, masuk la stesen tv”. Aku fikir balik, aku ceburi bidang ni bukan nak glamor, aku nak tau banyak benda, aku nak pergi banyak tempat, aku nak jumpe macam-macam orang. So aku buat keputusan untuk ke FMP, sehinggalah sekarang aku di sini.

Bile dah masuk FMP, aku tak join lagi company nie, coz bile diorang tanye “Join tak ke Sarawak? nak book tiket flight ni”. Aku diam jer, coz mase tu aku baru seminggu kat FMP, takkan nak cuti sampai seminggu kot… So tak dapat join, then terus tak ikut program ni lagi… Quit!

Production team

Production team

Ha sape aku nak tangkap nie...

Ha sape aku nak tangkap nie...

Kesian abg cameraman ni, kene la follow peserta masuk sawah!

Kesian abg cameraman ni, kene la follow peserta masuk sawah!

Inilah eisya, presenter...

Inilah eisya, presenter...

Acara menangkap itik

Acara menangkap itik

Ha ni gadis2 VMYeco Discovery Travel Race

Ha ni gadis2 VMYeco Discovery Travel Race

Penutup negeri 9

Penutup negeri 9

Looking for best shot

Looking for best shot

Sambutan di Homestay Dorani, Selangor

Sambutan di Homestay Dorani, Selangor

Raja Farah kene kawin!

Raja Farah kene kawin!

Nora: Rindu kat semue krew VMYeco Discovery Travel Race, haritu reunion tak sempat pegi, coz tak sempat cari baju sekolah, tema back to school leceh la… Esk mesti call diorang!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s