Puteri Gunung Ledang Dah Bermula

“Kuhinakan diriku sendiri untuk merengkuh cinta sejati.

Cintamu bagai cahaya mentari yang membakar wajahku.

Meski sekilas kurasakan, namun akan menjadi bekal hingga akhir zaman”. – Gusti Puteri Retno Dumilah

Interview raja malek, production designer

Interview raja malek, production designer

Itulah antara baik kata-kata Puteri Gunung Ledang di akhir teater ini. Teater epik Puteri Gunung Ledang, sekali lagi menggegarkan Istana Budaya. Kali ini semestinya lebih gempak dengan set-set baru dan magis yang belum pernah dihidangkan kepada penonton sebelum ini.

Bagi aku pula, inilah kali pertama aku menonton teater ini, walaupun dah pun masuk kali ketiga tayangannya. Wow! Hanya itu kata-kata yang aku mampu katakan sepanjang tayangan. Bagiku kemunculan AC, sebagai Adipati memang menabjubkan. Kelantangan suaranya betul-betul menggegarkan Istana Budaya.  Hasil sentuhan muzik arrangger terkenal Roslan Aziz, pastinya lagu yang dibawakan selesa di dengar. Lagu Suatu Hari Nanti, pastinya antara lagu yang bakal terngiang-ngiang sehingga pulang ke rumah.

Tiara dan Steve pula, pasangan paling secocok. Yang pastinya hilang terus lograt mat salleh Steve dalam tayangan ni, sedangkan Steve bukannya tahu sangatpun cakap Melayu. Serupa mat salleh celup.

Scene yang paling aku suke pulak… Mestilah Adlin menyanyi dan menari! Kelakar pun ader. Memang meletop, tambah pulak dengan tepukan gemuruh penonton! Cayalah bang!

Apepun aku bagi 5 star untuk teater ni. Tahniah kepada Tiara yang berjaya menyuntik semangat baru dalam bidang teater yang lampir pupus di Malaysia dan berjaya menghasilkan karya sebaik ini. Bagi sesiapa yang masih belum sempat menonton teater ni, elok pegi beli tiket. Tak rugi pun…. Memang best giler. Lepas teater, biasalah… aku pun sibuk interview pelakon-pelakon PGL untuk dimasukkan di episod C.A.M.

Interview Adipati

Interview Adipati

Interview Bayan

Interview Bayan

Interview AC aka Adipati

Interview AC aka Adipati

Advertisements

One thought on “Puteri Gunung Ledang Dah Bermula

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s