Teater Patung Kertas memang meletop!

012720282_nyah01Teater Patung Kertas, mungkin tidak mendapat publisiti meluas seperti teater muzikal Puteri Gunung Ledang, namun kehebatan jalan cerita yang disampaikan mampu membuatkan penonton tidak kering gusi. Pada mulanya pelawaan teman untuk ke malam tontonan untuk press langsung tidak mengimpresskan aku. Aku bukannyer kaki teater pun. Tapi ajakan ke duanya, diterima baik oleh aku, memandangkan hari Sabtu yang lalu memang aku lapang dan tak tau nak pegi ke mana. Tambahan lagi, semalamnye ‘si dia’ nampak publisiti teater ni kat new ntv7… (besar pengaruh news tu…)

Bayangkan, hanya ada 1 perempuan original dalam pementasan teater ni, yang lain semuenya ‘mak nyah’! Termasuklah Ashraf Muslim yang memegang watak utama atau adik Chu terpaksa menjadi mak nyah. Mulanya memang aku tak kenal siapa si bapok kampung ni… Lari habis dari lelaki… Dan aku jugak tak kenal yang mana betul2 pompuan, yang mana bapuk dan yang mana lelaki, sampai la ke akhir pementasan setelah barisan pelakon diperkenalkan.

Teater ni membawa penonton dekat dengan dunia mak nyah dan memahami realiti sebenar kehidupan mak nyah. Bahasa yang digunakan memang meletop, santai habis! Dan yang paling lawak bila Dik Chu cakap (lebih kurang begini la bunyinyer…) “Dekat kl ni ramai orang macam kite nyah… Ada pegawai bank, ada peguam, pssttt wartawan hiburan lagi banyak!” Huhu jangan ader yang terasa plak malam tu…

012720247_nyah02Watak yang semestinya mendapat perhatian ialah watak pengacara program Malam Gala untuk menbantu adik Syafik yang mengidap sakit jantung. Terdapat bebeapa perkataan yang agak kontroversi, contohnya seperti air – “Saya nak air buah abg.”, dan sebenarnya banyak lagi… Tapi, ianya sangat menarik perhatian penonton. Biasalah tu…Siap ader bahagian rupanya untuk mak nyah ni, ader yang pondan, bapuk, woman under contruction and dah pompuan…

Sewaktu pementasan, nyah-mak nyah ni slumber jer tarik tangan penonton lelaki memegang buah dada mereka… Tapi dalam versi melawak la… Then diorang ckp la, jangan risau bang ini tisu belake… Huhu… Ye ke…

Aper pun adegan-adegan ini ada relevannya, dengan kehidupan sebenar mak nyah. Memang mereka ni macam tu… Ape pun teater ni memang best, tidak seperti yang aku jangkakan. Hope ader la pementasan kali ke 3… Tak free pun akak sanggup beli tiket RM50 tu nyah! Tahniah pada kak Ija, sekalu penerbit eksekutif,  semua pelakon and krew produksi, tak lupe pada Datuk Jalaluddin Hassan kerana berjaya menjadi mak nyah, tapi kene lembut lagi kot datuk…

012720295

patung7

noraitusaya: “Sedey hidup kau nyah!”ayat favorite yang aku suke dalam teater ni

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s