Cuti yang tak berape nak cuti…

Ni shooting drama Songkok, kena belasah dgn komunis!

Ni shooting drama Songkok, kena belasah dgn komunis!

Mahal ina baya utk amik gambar ni... Dah lama tak shooting la katakan...

Mahal ina baya utk amik gambar ni... Dah lama tak shooting la katakan...

Ha ni la die, orang bagi cuti, degil gak nak ikut si ina pi shooting kat kuala kangsar nu…. The making of Si Tanggang… Interview Jurey…  Aku ni bukan aper, kalau rehat kat umah pun bukan aku buat ape… Kesudahannya cuti aku akan dihabiskan di ofis….

Oleh kerana shooting area tu di Sayong, kami pun tak melepaskan peluang la untuk membeli labu sayong…  Rupanya labu sayong ni berasal dari nama tempat tu, kg Sayong…  Sepanjang ke lokasi shooting kami, kami melalui berpuluh-puluh kedai pembuat labu sayong.

Yang ni harganyer RM3... murah jer...

Yang ni harganyer RM3... murah jer...

Kami pun apa lagi, tentulah tak lepaskan peluang untuk singgah di salah satu ke lokasi pengusaha labu sayong.  Bukan setakat membeli survineir, habis pakcik tu diinterview sekali. Harga yang ditawarkan di sini bermula dari RM0.90 hinggalah ke puluhan ringgit.

Terdetik pulak kat hati aku ni, ish bile nak kaya kalau juga murah sangat ni… Mungkin kerana persaingan sengit dari pengusaha lain di kawasan ini, menyebabkan harganya jatuh serendah itu. Kalau dilihat pada pembuatannya memang la tak begitu sukar, tapi dengan tenaga yang digunakan ish…ish tak berbalai langsung harga tu. Tapi ok la, kalau mahal pun tak de orang nak beli… If dah tak de permintaan maka pupus la warisan turun temurun ni…

Bagi penduduk di Kampung Sayong mereka menggunakan tanah liat dari kampung ni sendiri untuk membuatnya (tempat ni byk tanah liat..). Dulu labu sayong biasanya digunakan untuk mengisi air (boleh sejuk…) sekarang ni lebih kepada barang perhiasan. Tapi ader gak yang isi air… Tradisional gitu…!

Hehe ingat nak beli yang ni... tak muat kete...

Hehe ingat nak beli yang ni... tak muat kete...

Cuti... mcm tourist tak? huhu

Cuti... mcm tourist tak? huhu


Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s