Antara noktah, koma dan tanda seru

Notah (.)

Koma (,)

Dalam penulisan semestinya kita takkan lepas dari kesemua tanda ini. Mungkin ada sesetengah orang mengambil endah tanda-tanda seperti ini. Lebih-lebih lagi spacing antara kata nama dan kata kerja. Kita sekarang makin redah jer, lebih-lebih lagi huruf kecil dan huruf besar…

Bagi aku pula, aku sangat sensitif dengan semua tanda bacaan ni. Aku boleh naik hangin la kalau tengok orang bagi skrip ker aper ker dengan nama huruf kecil, bulan huruf kecil la, aku beranggapan kerja tu tak siap. Perkara ni kerap terjadi kalau tulis skrip, kadang-kadang aku pun sama, nak cepat…

Ada sebab kenapa aku jadi secomplicated ini… Aku adalah ex office and management student. Kami dilatih dan diajar untuk menaip dengan cepat dan memastikan kesemua tanda baca adalah betul… Jika tidak? Tau tak apa akan jadi?

Markah akan ditolak sebanyak 5 markah. Banyak tau! Kalau 1 surat yang ditaip markah penuh 25 markah, hanya dengan 5 keselahan ejaan sahaja, dapat la markah telor… Haha, itu belum kesalahan lain yang tak melibatkan tanda baca. Kadang-kadang aku dapat markah negatif!

Dalam banyak-banyak tragedi yang aku paling ingat adalah dalam satu test ni. Ini adalah test pertama untuk subjek ni. Artikel diedarkan. Bila lecturer aku cakap mula jer, aku pulak yang panic. Entah macamana aku tertekan ‘insert’ sewaktu sedang menaip laju… So huruf yang aku tekan ibarat ditelan-telan. Aku yang kurang mahir dengan penggunaan komputer masa tu tak faham kenapa la jadi macam tu.. Hakikatnya aku tak dapat habiskan artikel yang diberi. Separuh jer… Confirm la markah kosong sebab tak sempat nak habis. Setelah selesai barulah aku bertanya kepada kawan ni, apasal komputer ni telah huruf2 yang saya tulis kak… La tekan insert tu… Dah terlambat, tunggu jer la keputusan ujian tu nanti yer…

Dan gara-gara kecuaian kecil aku repeat paper untuk subjek Document Processing. Sedih jangan cerita. Aku rasa nak tukar course ajer… Dan ramai juga, kawan-kawan yang meninggalkan course ini gara-gara subjek ini.. Tapi mujurlah untuk subjek ini lazimnya akan ada shot course sewaktu cuti semester.. So aku amik la short course untuk mengelakkan extend.

So… akibatnya sekarang aku sangat detail bab-bab huruf kecil huruf besar, spacing waktu tulis surat… Hati-hati punya hati-hatipun aku kerap jugak terbabas..Tapi apapun aku still bangsa menjadi student OM, Uitm! Kami boleh menaip tanpa memandang keyboard… hehe

Advertisements

2 thoughts on “Antara noktah, koma dan tanda seru

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s