Filipina : 4 hari di Cotabato

Berada dikawasan bergolak mungkin bukan menjadi pilihan para pelancong. Namun natijahnya, berbeza sekali dengan dunia kewartawanan. Kawasan seperti ini tentu sekali menyimpan seribu satu cerita suka dan duka.

Aku menjejakkan kaki ke Cotabato, Filipina. Bukan mudah untuk masuk ke kawasan ini.. Cotabato mempunyai kira-kira 60 peratus umat islam juga dikenali sebagai Bangsamoro. Mereka yang dahagakan keamanan..Kota ini menjadi serbahagian daripada saksi 500 tahun, isu ketegangan di wilayah Mindanoa. Bermulua dari era perang kerajaan Sulu menentang Sepanyol hinggalah hari ini berikutan krisis bersenjata antara penduduk bangsa Moro menetang tentera Filipina.

Akibat dari penindasan demi penindasan, mereka bertekad keluar dari kepompong jajahan, melalui peperangan. Bagaimanapun dunia sering menyalahtafsifkan perjuangan mereka dan menganggap mereka adalah pengganas.

Isu antara konflik MILF dan Tentera Filipina belumpun berakhir, ditambah pula dengan perbalahan sesama mereka. Hanya kerana seekor kambing… mereka sanggup menjadi pembunuh. Tembak menembak menjadi perkara biasa.

Kesian masyarakat Moro.. entah dimana silapnya mereka yang aku kira agak ego dengan pendirian masing-masing berbalah sesama sendiri. Entah apa yang ingin ditegakkan sehingga sanggup membunuh. Cerita demi cerita yang aku dengar apabila bertemu orang Malaysia di sini memberi gambaran berbeza di awal kedatangan aku ke sini.

Islam di sini tentu sekali tidak seperti yang dipraktiskan di Malaysia. Isu halal haram paling merunsingkan. Ada pula istilah Halal dan Very Halal.. Ha mana kedai patut kami makan yer?

Apapun.. kunjungan kami ke sini membawa kami ke beberapa tempat menarik seperti pasar Bakkasan yang terletak bersebelahan sungai. Pasar ini menjual barangan basah seperti ikan, sayur dan buah-buahan, beroperasi dari pagi sehingga malam.

Selain itu kami turut berpeluang ke perkampungan setinggan di Purok Dimalanez.. Keadaan di sini agak menggerunkan, memandangkan kami ni orang luar, kami sentiasa diperhatikan oleh mereka. Sehinggalah tiba-tiba datang seorang lelaki membawa walkie talkie bertanya tentang kehadiran kami.. Dalam kekeluan itu, kami hanya menunjukkan guide kami.. Cuak betul mase tu.. Nasib baiklah mereka sealiran.. Kalau tak maunyer dia bawak kitorang ke markas tentera! Huh!

Untuk makluman, kami tak der clearence penuh untuk shooting di kawasan ini so kami perlu sentiasa berjaga-jaga. Tambahan lagi, di pekerjaan paling popular di kawasan ini adalah PENCULIK. Kalau diorang tau kami ni orang Malaysia.. agak merbahaya buat kami… Kalau kena culik sape nak bayar…

Tidak dinafikan ketika di sana, makan tak puas tido tak lena. Ke mana sahaja pergi macam serba tak kena. Bayangkan di hotel yang kami duduk tu pun ada orang pernah diculik… Oleh kerana ketakutan, budak house keeping nak buat baik pun aku tak layan.. Huhu.


Advertisements

One thought on “Filipina : 4 hari di Cotabato

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s