Sabah : Pustakawan Pedalaman Nabawan

Tidak keterlaluan jika aku katakan jasa pustakawan masih dinafikan. Kunjunganku pertama kali ke daerah Nawaban, Sabah memberi peluang kepadaku merakamkan realiti kehidupan seorang pustawanita pedalaman.

Aku berkesempatan menjejakkan kaki ke Kg Pamuntarian di Nabawan, Sabah.

Kampung ini agak ketinggalan dari arus pembangunan. Tiada jalan raya berturap dan bekalanan air yang memuaskan. Manakala penduduk di sini rata-ratanya berbangsa Murut, beragama Kristian dan kegiatan pertanian merupakan mata pencarian mereka.

Pustakaan ini kembali beroperasi semula sejak 5 bulan yang lalu, setalah terbiar tidak terjaga sejak 2 tahun lepas akibat pustakawan yang menamatkan pekerjaannya di sini.

Aku bertemu Cik Nurain, seorang pustakawan wanita di sini. Manis orangnya, muallaf dan masih bujang.  Atas minat yang mendalam dalam membaca, dia memohon jawatan sebagai penolong pustakawan dan berstatus gred 27. Berbeza dengan seorang guru di pedalamanan, yang mempunyai elaun yang lumayan. Namun itu tidak ada pada pustakawan.

Pertama kali bertemu, aku amat tersentuh dengan pengorbanan wanita ini. Walaupun pekerjaannya memerlukakan dia  berdepan pelbagai cabaran, dan masih dipandang sepi, namun dia sanggup berjuang untuk penduduk kampung ini. Bukan gaji yang menggunung yang diimpikan namun mendidik anak bangsa adalah tanggungjawabnya. Bagi Nurain, segalanya demi Allah.

Di kawasan ini, bahan bacaan tidak mudah didapati. Jika dibandingkan, terlalu jauh bezanya dengan di bandar. Bahan bacaan sangat mudah di dapati, dari pasaraya, kedai buku, malah di kedai mamak juga bahan bacaan mudah didapati.

Bagi Nurain, jalan yang tidak berturap menjadi jalan utama yang harus dilalui sejak 5 bulan yang lalu. Jalan ini merupakan jalan utama lori balik yang berulang alik mengangkut balak dari dalam kampung ke luar. Ini menjadikan jalan ini berlubang di sana sini. Pada musim hujan, lubang menjadi lopak air.

Bimbang akan masa depan anak-anak kampung di kawasan ini, Nurain membuat alternatif dengan menjalankan perkhidmatan pintu ke pintu seperti yang disarankan perpustakaan Negara.

Salakan anjing lazimnya menjadi penyambut salam buat wanita muslim ini. Namun atas dasar tanggungjawab dan kegigihannya mengembangkan ilmu di kawasan ini, itu tidak pernah menjadi penghalang buatnya. Jika ingin diharapkan penduduk kampung datang berkunjung ke perpustakaan, peratusannya amat kurang sekali. Hanya yang ada kanak-kanak sekolah yang singgah setiap kali selepas waktu persekolahan.

Katanya, “saya tak risau yang budak-budak sekolah ini, jika kini mereka telah membaca, tidak risau akan kanak-kanak di bawah umur mereka, kerana budaya membaca itu telah ada. Dibimbangkan adalah remaja dan dewasa yang tidak membaca, maka ceteklah ilmu mereka.”

Katanya lagi, jika orang tidak pandang kerjaya ini, pandang sebelah matapun jadilah… Jika hanya mahu ingin diharapkan buku sekolah, masakan bisa anak kampong ini meluaskan pengetahuannya.

Semoga jasa wanita ini mampu dilihat oleh pihak sepatutnya. Sesungguhnya buku menyimpan 1001 ilmu pengetahuan buat kanak-kanak di sini. End.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s