Sabah : Rumpai Laut Kunak

Image

Hari ini saya akan menulis tentang pengalaman saya kira-kira sebulan yang lalu ketika menjalankan penggambaran bersama pengusaha rumpai laut yang berada di Kunak, Sabah.  Rasanya ramai telah mengetahui tentang khasiat rumpai laut yang disebut-sebut sebagai kolgen ni.

Perusahaan rumpai laut telah bertapak sejak lebih 40 tahun lalu di negara ini. Ia dikenalpasti mampu memberi sumbangan yang besar kepada ekonomi negara kerana kepentingannya dalam bidang kosmetik dan farmasuetikal. Pengeluarannya dijangka meningkat daripada 20 ribu tan metrik pada 2010 kepada 39 ribu tan metrik pada 2020 dengan kadar pertumbuhan sebanyak 10 peratus setahun. Manakala Malaysia merupakan pengeluaran rumpai laut ketiga terbesar di dunia selepas Indonesia dan Filipina.

Tumbuhan yang sesuai ditanam di Pantai Timur Sabah ini, ternyata mampu mengubah taraf hidup masyarakat tempatan. Kunak menyumbang 3 peratus kepada penanam rumpai laut di negara ini dan diusahakan 100 pengusaha.

Walaupun jumlah ini masih dianggap kecil berbanding Semporna yang mewakili 88 peratus, namun usaha masyarakat di sini dalam mengembangkan industri rumpai laut kepada pelbagai produk lain adalah usaha baik yang perlu dijadikan contoh.

Image

Di Kunak, saya bertemu Pn. Kabilah Abdul Hassan, antara individu berjaya dalam pengkulturan rumpai laut. Pendapatannya sebulan mampu mencecah RM20 ribu ringgit, hasil usaha yang diwarisi sejak turun temurun.

Setiap hari Pn. Kabilah akan ke laut bagi menanam bibit atau memeriksa bibit yang ditanam di laut. Bibit mungkin akan rosak dan gugur ke laut, atau mungkin menjadi makanan penyu. Bibit atau benih akan diikat pada tali dan diletakkan semula di laut kira-kira 45 hari. Selepas itu, bibit boleh dituai, dan hasilnya dijemur.

Image

Terdapat 2 jenis rumpai laut yang ditanam di perairan Sabah, iaitu ketegori Double A dan Triple A. Ketegori Triple A dikatakan mengandungi khasiat yang lebih cepat bertindak berbanding Double A.

Ratu Rafilah merupakan pengedar bagi rumpai laut Pn Kabilah. Bagi mereka yang ingin mendapatkan bekalan rumpai laut untuk digunakan mahupun dijual bolehlah hubungi :-

Farah : 019-8874696

Bukan sahaja Pn Kabilah dan Farah, kini ramai wanita di Kunak sudah mula mengusahakan perusahaan rumpai laut. Bukan sekadar menjual rumpai laut mentah, malah ada juga yang mula menggunakan rumpai laut dalam resepi makanan seperti kerepek.

Selain itu rumpai laut juga boleh dimasak sebagai lauk atau desert seperti bawah ini…

Image

Perusahaan ini ternyata jaringan industri yang baik di Sabah, dan mampu meningkatkan taraf ekonomi penduduk tempatan. Semoga usaha memajukan industri rumpai laut Sabah terus berkembang di peringkat antarabangsa. Chaiyok wanita Kunak!

Image

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s