Manila: Mabuhay

IMG_9518

IMG_7927

IMG_7962

IMG_7689

Mabuhay! Selamat Datang – ucapan yang sangat sinonim dengan masyarakat di Filipina kepada pelancong asing. Atas dasar kerja aku berkesempatan menjejakkan kaki Manila, ibu negeri bekas jajahan Sepanyol, Filipina,  kira-kira setahun yang lalu. Perjalanan kami ke sini dengan menaiki pesawat Air Asia ke Clarks mengambil masa kira-kira 3 jam. Seterusnya kami menuju ke Makati untuk bermalam.

IMG_8998

IMG_9057

IMG_7751

Perjalanan dari Clarks ke Makati mengambil masa kira-kira satu jam setengah. Sistem jalanraya di sini agak unik, jika di Malaysia penuh dengan bas Rapid KL, di sini kita boleh dapati deretan ‘jeepnye’ dan ‘tricyle’ sebagai pengangkut awam paling popular.  Jeepney merupakan trak bekas kegunaan tentera AS yang dibaikpulih dan dijadikan pengangkutan awam di sini. ‘Jeepney’ dicat yang didengan pelbagai warna… menggamit hati pelancong. Manakala ‘tricyle’ pula lazimnya untuk ke lokasi yang lebih dekat dan banyak didapati di kawasan kampung.

Penumpang akan memasuki ‘jeepney’ dari pintu belakang. Berbeza dengan bas, aku rasa memang masalah sikit nak naik kenderaan ni. Terpaksa terbongkok-bongkok, so tak berapa praktikal untuk perempuan muslimah seperti i… Hehe. Tapi untuk masyarakat di sini, tentu sekali tiada masalah!

Kat Manila ni banyak signboard besar-besar dengan gambar perempuan seksi! Bagi kaum lelaki tu… Jaga mata yer, maksiat mata ni!

IMG_9473

IMG_9195

IMG_9192

IMG_9362

Aku dan tim bermalam di LPL Suite. Cukup selesa, sesuai dengan budget (suite 2  bilik dalam RM500++), sebenarnya ini kira murah ini kerana nilai duit mereka lebih tinggi dari Malaysia. Sebenarnya hotel di sini agak mahal. Kalau nak travel better booking siap-siap hotel kat agoda.com. Orang kata cara begitu lebih murah berbanding walk in.

Hotel LPL Suite ni jugak terletak di tempat stategik, boleh access ke lokasi heaven kat Makati ni, dan paling penting berdekatan hotel ini ada kedai makan halal, makanan Arab. Harga pun berpatutan. Mungkin murah sikit dari makanan arab kat Malaysia. And sebelah hotel ada kedai runcit. So boleh la beli gudap-gudap, tapi make sure la yang halal yer… Jangan main sebat jer.

Di hotel perkhidmatan mengurut juga disediakan, dah penat shooting, memang terbaiklah kalau berurutkan! Jadi kat sini aku sempatlah amik pakej fullbody massage, harganyapun tersangatlah murah, iaitu RM21 jer. Best giler minah tu urut, sampai tertido!

IMG_9315

IMG_9300

Hotel ni berdepan dengan pasar raya terkenal di Manila ni iaitu Greenbelt 1, 2, 3, 4, sampai 5 kot. Kalau kat sini mungkin aku boleh anggarkan tempatnya macam Pavillion tapi lebih besar kot, sebab dia bersambung-sambung dari Greenbelt 1, 2, 3 dan seterusnya.

Satu mall tu pun dah macam Sogo size dia.. Tak larat nak jalan sangat kat sini, barang pun sama jer macam kat Malaysia, so tak excited langsung.  Kat sini semua yang branded, hargapun tak jauh beza sangat, lagi mahal adalah… Kalau korang pergi ke Manila ni, pastikan Greenbelt ade dalam checklist k sebab view dia best. Untuk lepak-lepak sesuai sangatlah. Ada macam-macam kedai makan berkonsep outdoor – ala Pavilion tu…  Oleh kerana kami ni tak banyak masa, tak sempat lah nak bercoffee-coffee kat sini.

IMG_9274

Dari Greenbelt jugak, boleh jalan kaki ke Hard Rock Makati.

IMG_9281

Ok, citer pasal shopping, lokasi best shopping tentulah di Green Hills Shoppping Center. Tempat ni ala-ala Petaling Street tapi peniaga dia baik-baik2 belaka, ramai jugak peniaga Islam dekat sini. Memang heavenlah shopping kat sini! Kat sini sesuai la kalau nak beli survineir untuk kawan-kawan, macam-macam ado… Dari baju, handbag, jam, perhiasan rumah yang diperbuat dari kayu, keychain, fridge magnet dan semestinya mutiara…

Biasanya orang Malaysia datang untuk beli mutiara, dari rantai, gelang, pin tudung semua ado… Harga kat sini boleh bargain. Saya boleh bargain hangbag hampir 70% dari harga asal. Saje jer mintak harga tak munasabah supaya tak payah beli. Sekali tu dia bagi lah pulak! So terpaksalah beli, nasib baik tak mahal, handbag tu dalam rm30 jer kot. (gambar seperti di bawai – handbag biru)

IMG_9236

IMG_9244

IMG_9249

IMG_9253Ni antara hasil tangkapan kami di Green Hills

Insyaallah, ada rezeki aku akan ke Manila lagi. Kali ni aku akan meninjau kehidupan umat Islam di Manila pulak…

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s