Bandung : Transtudio Bandung

Perancangan ke Bandung ni antara perancangan yg lama dan paling beriya-iya aku buat. Maklum la sebelum ni kalau bercuti hanya aku dan Mr.Hubby saje, tapi kali ni bersama office mate. Dan aku pulak, dengan berbesar hati melantik diri sendiri sebagai kepala rombongan… Actually kami pergi bukan ramai pun, 4 org je… Aku, Mr Hubby, Miza and Apam. Kami ke bandung pada bulan Feb 2013 yang lepas.

Sebelum ke sini aku dah survey-survey tempat yang nak pergi, dan destinasi shopping. Termasuklah pak supir, atau driver merangkap tourist guide sepanjang kat sana. Hasil carian di google, aku guna perkhidmatan brader Opick. (no to be update yer…) Harga untuk supir setelah di convert, kira-kira RM15o satu hari, still murahla untuk kami yang pergi berempat ni. Cakap jer nak ke mana dia akan bawa, termasuklah destinasi kedai makan yang menarik. Boleh la suruh dia rekemen kedai yang best kat sana. Opick sempat bawak kitorang makan jagung bakar special keju. Gerai die kecik jer tepi jalan, ala-ala gerai goreng pisang. Tapi jagung bakar die, meletop! Siap ada jual air panas instant, boleh jugak makan dekat situ. Tak cukup boleh bungkus! So far tak pernah lagi aku jumpa jagung ni kat KL.  Ada pelbagai perisa, antaranya manis, pedas, keju dan special keju. Terbaik!

jagungJagung bakar special keju (curi dari instagram)

Tempat pertama yang kami jejaki sebaik saja landed di Bandung adalah Transtudio Bandung! Tempat ni merupakan antara taman tema terbesar di Asia Tenggara. Untuk makluman semua tiket masuk ke Transtudio adalah 150 ribu rupiah seorang, atau lebih kurang rm30 la, dan kita akan diberi kartu atau kad. Kad ini perlu ditop up untuk membolehkan pengunjung membeli barangan termasuk makanan dan minuman di dalam tempat ini. Bagi aku caj 150 ribu rupiah ni tak de la mahal sangat. Berbaloi la dengan permainan dekat dalam tu. Opss, tapi weekend and hari cuti atau libur, harganya 200 ribu rupiah. Beroperasi dari jam 10am hingga 9pm.

SONY DSC

Inilah kartu Transtudio, harga untuk sorang lain, 2 orang ada diskaun sikit

Setibanya kami di lapangan terbang, supir terus jer hantar kami ke sini. Tak bagi taupun Transtudio ni belum bukak lagi. Dekat sejam jugak la kami tunggu, nasib ade Coffe Bean, so lepak layan kopi Bandung dulu…

SONY DSCSangap, tunggu Transtudio tak bukak-bukakSONY DSCMe and Mr Hubby, posing2 kenangan

Pendapat peribadi aku tempat ni takde la best mana, tapi ok la… Kalau nak dibandingkan dengan Genting Hilgland, Genting lagi best dan lebih banyak game. Game kat sini lebih tertumpu pada in door games. Contoh ya macam giant swing, roller coaster, rumah hantu, rumah sains, bot yg jatuh kt air tu, dan yang paling best adalah cinema 4D. Boleh jumpe Ironman!

SONY DSC

Depan Cinema 4D, Marvel Superheroes

SONY DSCBersedia untuk berlepas!

SONY DSCGiant swing

SONY DSCMiza yang over acting yer…

Kat sini jugak tak der la maskot-maskot, yang ada cume pekerja-pekerja yang costume jer… Kalau nak dibandingkan tempat ni dengan Universal Studio memang jauh kena pukul! 1/10 jer kot…

SONY DSCCostume ni boleh cari kat kedai kot… Boring

SONY DSC

Oleh kerana games semua indoor,  akibatnya gambar2 kat sini kurang menarik. Kamipun tak main banyak games, sebab merbahaya untuk aku yang baru preggy 6 minggu waktu tu.
Tempat ni jugak berada satu bangunan dalam shopping complex TSB. Kat sini banyak barangan branded dengan harga yang biasa kat kedai lain. Jadi kt sini tak sesuai untuk bershopping.
Kami makan tengahari di Transtudio. Banyak menu yang menarik yang sesuai dengan orang Malaysia. Aku dan yang lain memilih ayam petyet. Tapi malangnyer pedas nak mampoosss!

Advertisements

6 thoughts on “Bandung : Transtudio Bandung

  1. Assalamualaikum Wr.Wb. Tuan / Puan

    Kami menawarkan kereta yang baik dan selesa untuk sewa dengan pengalaman dan pemandu mesra dalam mengendalikan pelancong.

    Jika anda mempunyai sebarang soalan, jangan teragak-agak untuk menghubungi saya melalui e-mel atau sms panggilan.
    Hubungi kami Bilangan +62 858 6137 8328 ( Whats app bersedia ) atau email: tonybandung@smartfren.blackberry.com

    Free & Eazy Program Tour (up to you)

    Kereta + Pemandu + Parking + tol + makan pemandu ( semua dalam pakej)

    Kereta Taip Daily/14 hour

    Suzuki APV ( 7seat ) Rp 425,000

    Toyota Avanza ( 6seat ) Rp 425,000

    Toyota Innova ( 7seat ) Rp 600,000

    KIA Pregio ( 10seat ) Rp 650,000

    Isuzu Elf ( 11-15 tempat duduk ) Rp 750,000

    Isuzu Elf Long 16 tempat duduk IDR 950,000

    Mengenai untuk pengesahan tempahan kereta kita perlu maklumat penerbangan anda / nombor atau nama hotel di mana anda tinggal di Bandung. Kami percaya pelanggan kami. Apabila anda mengatakan bahawa tempahan kereta untuk tarikh tertentu disahkan, maka ia disahkan. Kita tidak memerlukan wang pendahuluan . Sila ingat bahawa Kami akan menjemput anda jika anda mengatakan bahawa tempahan kereta disahkan.

    CALL / hubungi / sms / whatsapp / konsultasi percuma : +62 858 6137 8328
    telefon office : +62 8888 9177 00
    WhatsApp : +62 858 6137 8328
    pin blackberry : 30D1 82F0
    email: tonybandung@smartfren.blackberry.com

  2. Salam,
    Jom pegi bandung murah jer 199rm perpax for 3day 2night (included hotel, transport, and entrance fee)

    Tentative Program
    Day1
    *Tiba di airport Bandung
    *Pasar Baru trade center
    *Lunch Check in Hotel
    *Toko Tiga ( Branded Jeans )
    *Membeli-belah di Factory Outlet
    At Jalan Riau (Heritage,
    Cascades,The Summit, For Men, The Stamp,Terminal Tas, dan The
    Secret )
    *Dinner dan kembali ke Hotel

    Day2
    *Gunung Tangkuban Parahu
    *Ciater Hot Spring
    *Kebun Strawberry and tea park
    *Lunch
    *Membeli-belah di di Rumah Mode & Cihampelas Jeans Centre
    *Membeli-belah di Jalan Dago (Grande, Episode, Edward Forrer, Natural, etc)
    *Dinner & kembali ke Hotel

    Day3
    *Check out Hotel
    *rumah kain sulam kat taman kopo
    * cibaduyut-shoes and jacket leather original
    *Oleh-oleh Bandung (cake Lapis, Brownies, Kartika Sari and Amanda)
    *Airport transfer

    Term and condition
    *included transportation for 3day2night type kereta 7seater all included
    *included 3 room deluxe ~king bed size hotel 3star also include free buffet breakfast
    *included entrance fee tangkuban perahu sahaja
    *Tentative bersifat Free & Easy, program boleh diubah mengikut keadaan semasa
    *minimum 6 pax
    *not included ticket flight and airport tax
    *we dont need deposit~all payment at last day in bandung

    ~saya pon sedia sewa kereta dan driver rate 125rm/day /kereta (included driver, kereta 14hour,petrol,parking,toll,& driver meal)~

    Mohd Tony
    Whatapps / call / sms :
    +62 858 6137 8328 (fast response)
    Email :
    Tonytransportbandung@gmail.com

  3. Salam,
    Jom pegi bandung murah jer 199rm per person for 3day 2night (included hotel, transport, and entrance fee)

    Tentative Program Day1
    *Tiba di airport Bandung
    *Pasar Baru trade center
    *Lunch Check in Hotel
    *Toko Tiga ( Branded Jeans )
    *Membeli-belah di Factory Outlet At Jalan Riau (Heritage, Cascades,The Summit, For Men, The Stamp,Terminal Tas, dan The Secret )
    *Dinner dan kembali ke Hotel

    Day2
    *Gunung Tangkuban Parahu
    *Ciater Hot Spring
    *Kebun Strawberry and tea park
    *Lunch
    *Membeli-belah di di Rumah Mode & Cihampelas Jeans Centre
    *Membeli-belah di Jalan Dago (Grande, Episode, Edward Forrer, Natural, etc)
    *Dinner & kembali ke Hotel

    Day3
    *Check out Hotel
    *rumah kain sulam kat taman kopo
    * cibaduyut-shoes and jacket leather original
    *Oleh-oleh Bandung (cake Lapis, Brownies, Kartika Sari and Amanda)
    *Airport transfer

    Term and condition
    *included transportation for 3day2night type kereta 7seater all included
    *included 3 room deluxe ~king bed size hotel 3star also include free buffet breakfast
    *included entrance fee tangkuban perahu sahaja
    *Tentative bersifat Free & Easy, program boleh diubah mengikut keadaan semasa
    *minimum 6 pax *not included lunch and dinner
    *not included ticket flight and airport tax
    *we dont need deposit~all payment at last day in bandung

    Mohd Tony
    Whatapps / call / sms : +62 858 6137 8328 (fast response)
    Email : Tonytransportbandung@gmail.com

  4. Good news untuk peminat Bagelen, Pisang Bolen, Brownies KARTIKA SARI & Brownies AMANDA

    A taste of Bandung right here in your town.You ‘ll awesomely love it.

    Pick-up point area: Putrajaya, PetalingJaya, Bangsar, Setapak, Gombak, Kota Damansara.

    Brownies ETA ✈✈✈ on 2 dec 2014

    Yummy & Fresh from Bandung, Indonesia

    Place order or grab our limited supply now. close order 27 Nov 2014.

    WhatsApp/sms dazlina +60192633431

    http://mamarxstorymory.wordpress.com

  5. Assalamualaikum
    Looking for Minibus/Van/Car Hire/Rental for traveling in Bandung? We provide various type of transport from 7 seater up to 19 seater in BUDGET.

    MPV (7 seater) : Rp 400K/day (Our fleet are Avanza, Livina, APV)
    VAN (12-19 seater) : Rp 850K/day (Our fleet are Hiace, Isuzu Elf)
    Price including Car/Van Hire and driver fee. Hiring period is 24 hour (in same date). No overtime charge. This is NOT 12 or 18 hours hiring period like other companies.

    For Petrol we use PAY AS YOU USE system means you only pay as far as you go according to petrol meter on dashboard. It keeps your travel budget in control. FYI, for whole day inner city tour it won’t be that much around Rp 50-100K. For toll road and parking follow the price on the road. Ask us for detail.

    Booking and question (We speak fluent English & Indonesia/Malay)
    WhatsApp / Text / iMessage / Call
    +62 818 0201 5555 & +62 821 15161817 (English service)
    +62 878 2424 8711 (Indonesia/Malay service)
    PIN BB : 76BEF43F
    PIN BB : 52633460
    YM : icbmilleniumtour
    E-mail : icbmilleniumtour@gmail.com

    We do also airport pick up and transfer serviceS.
    Bandung’s Airport for MPV Rp 250K & VAN Rp 400K
    Jakarta’s Airport for MPV Rp 800K & VAN Rp 1.400K

    We provide budget hotel booking, attraction ticket, meals etc while traveling in Bandung. Feel free to ask us for travel consultation for time-efficiency schedule with your group. It’s free… Call us now!

  6. PAKEJ JIMAT BERCUTI KE BANDUNG

    Assalamualaikum Tuan/ Puan Abang/ Akak

    Perkenalkan kami dari Bimo Mekarwangi Bandung Tour & Transport.
    Sebuah syarikat muslim kat Bandung yang memberikan perkhidmatan tour ground handling di beberapa daerah favorit untuk dilawati.
    Insya Allah, driver & tour guide kami yang profesional santun, peramah akan selalu bawa anda ke semua tempat favorit kat kawasan Bandung, Bogor dan Jakarta dengan selamat.

    Special offer 2015… Joom tempah transport murah kat Bandung jer.

    Rate per Kereta per Day :
    # Suzuki APV /Toyota Avanza/Daihatsu Luxio (6 seat)
    Rate: IDR 400.000 or RM 115

    # Toyota Innova / KIA Pregio (8 seat)
    Rate: IDR 550.000 or RM 160

    # Coaster Isuzu Elf Short (11 seat)
    Rate: IDR 650.000 or RM 185

    # Coaster Isuzu Elf Long (17 & 19 seat)
    Rate: IDR 850.000 or RM 245

    # Toyota Hiace commuter (12 seat)
    Rate: IDR 850.000 or RM 245

    *Masa sewa : 14 jam (8AM to 10 PM)
    *Include : minyak, parking fee, tol, driver fee, driver meal and kereta
    *Exclude : entrance fee ke tempat-tempat pelancongan untuk persons & kereta
    *Ada extra charge sebesar IDR 50.000 jika nak melawat ke Kawah Putih
    *Tak ada extra charge jika nak melawat ke kawasan Lembang & Tangkuban Perahu

    Company kami tak payah ada deposite cukup send jer picture flight details and tempahan kereta cukup by WhatApps sahaja.

    Terimakasih,
    Bimo Mekarwangi Tour

    Call/Text/ WhatsApp : +62 877 1519 6061 (Mas Bimo)
    Email : bimomekarwangi@gmail.com
    Facebook Page : Bimo Mekarwangi Bandung Tour & Transport

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s