Perhentian Island: biru yang mendamaikan

Assalamualaikum semua…

Kalau ada yang perasan mungkin lately ni semua entry aku merujuk kepada tempat-tempat yang pernah aku pergi. Nak tau sebabnya, kerana aku ni selalu terminum semut, senang sangat lupa. Jadinya aku menulis sebagai rujukan diri sendiri di masa akan datang. Mungkin boleh dijadikan rujukan untuk orang lain jugakkan?…

20130519_154206View dari jeti untuk ke Shangri-La Resort, Senja Bay Resort, Ombak dan Maya Bay

Oklah, hari ni nak menulis pasal percutian terbaru aku dan Mr Hubby ke Pulau Perhentian. Pulau Perhentian ni terbahagi kepada 2, iaitu Perhentian Kecil dan Perhentian Besar. Bagi mereka yang suka tempat yang happening, eloklah pergi ke Perhentian Kecil, boleh trekking ke Long Beach. Kat sini lebih banyak aktiviti pantai, tempat makan dan night live yang havoc. Pulau ini juga merupakan antara pulau yang tercantik di Malaysia. Ramai yang advise aku ke sini compare then pulau lain. So far aku ni bukan kaki pulau pun, jadi aku anggap pulau ni pulau tercantik pernah aku pergi. Sama tahap la dengan Phuket.

Aku ke Perhentian dengan menaiki flight Air Asia ke dari LCCT ke Kota Bahru Kelantan. Dari lapangan terbang Kota Bahru tu, kami ambil teksi ke Kuala Besut dengan caj RM78. Selain naik flight, korang boleh jugak naik bas dari KL dan turun di Kuala Besut, bas turun akan turut dekat dengan Jeti Kuala Besut. Ini lebih jimat sebab tiket bas pergi balik baru RM80. Tapi naik bas ke Kelantan sendiri maklumlah, mau 6-8 jam. Kalau nak naik bas, elok naik bas malam, dan sampai pagi so terus masuk pulau amik tiket feri paling awal pukul 9 am.

Sebelum sampai aku dah amik package siap-siap dengan sorang brader ni, Joe namanya (0169202569). Harga pakej RM315 seorang, menginap di Matahari Chalet 3 hari 2 malam + pakej snokeling (RM30) + bot pergi balik (RM70)+ caj taman laut (RM5) dan kamera underwater. Tapi dengan sedikit kekeliruan, kami tak dapat menginap di Matahari Chalet yang terletak di Long Beach, kami ditukarkan ke Senja Bay Resort dengan harga bilik satu malam RM180, means kami dapat bilik yang lebih cantik tetapi tak dapat kamera underwater dan tak menginap di Long Beach. Actually, kami ok jer, sebab kat Long Beach kebersihannya kurang memuaskan dan terlalu happening. Untuk makluman, harga bilik macam ni, tapi biliknya very basic yer… Hanya air kipas dan aircorn, katil,  cermin, almari, no tv. Bosan! Cuma nasib baik bersih dan view cantik.

Senja Bay lagi cantik dan ni sesuai la untuk honeymoon! Elok la untuk kami yang nak celebrate first anniversary ni… Hehe. Celebrate awal sebab, anniversary kami time cuti sekolah, jadi hotel semua dah mahal la… Tak larat den!

Senja Bay terletak tidak jauh dari Long Beach, kira-kira 15 minit trekking melalui hutan dan boleh sampai ke Long Beach. So takder masalahlah kami nak ke sana.

20130518_102646Hello… Renung masa depan ker?

20130518_185203Pemandangan Senja Bay Resort di waktu petang, boleh tengok sunset dari sini… Orang dari Long Beach pun datang sini. View memang tip top!

20130518_185832Sunset! Kat depan resort kami banyak kedai makan, so boleh la minum2 sambil tengok layan sunset

20130519_121300Bilik…

20130517_154820Untuk makluman, bot tidak akan berhenti dekat dengan pantai, jadi kena naik teksi air (bot kecik) ke daratan dan cajnya RM2. Tujuannya untuk menjaga coral dan mungkin nak bagi job kat orang kampung kot… Bagaimanapun, bagi lokasi yang ada jeti takder masalah. Tak perlu merbahayakan diri dengan cross dari bot ke bot di tengah lautan. Antara lokasi yang ada jeti ialah ke Shangri La, Senja Bay, dan kampung nelayan. Di Long Beach tiada jeti, so bersedia untuk cross bot yer. Hati-hati, jangan jatuh dalam laut sudah… No life jacket dekat bot kecik yer…

Tips Penting!

1) Better booking hotel siap-siap, sebab hotel selalu penuh. Dan satu-satu lokasi hotel mungkin ada dalam 5-6 jenis jer, kalau semua penuh kena pulak naik teksi air untuk ke lokasi lain. Atau sedialah angkut beg korang untuk trekking dalam hutan cari hotel.

2) Bot keluar dari pulau cuma 3 kali sahaja, pukul 9am, 12pm dan 4pm. Jangan lupa untuk inform receptionist to confirmkan bot keluar anda! Nanti kena tinggal.

3) Elok juga bawak ubat seperti panadol atau seumpamanya, sebab klinik jauh dan kedai tutup awal.

4) Kedai makan tutup pada jam 10 malam, dan diorang selalu lama nak serve makanan tapi sedap. Unless di Long Beach tu pun paling lambat 11pm.

5) Janganlah bawak beg roda, bot tak selalu berhenti depan hotel. Jadi korang kena redah pasir dan adakalanya hutan. So tak sesuai sangat! Kesian aku tengok ladies2 yang bawak beg tarik ni…

6) Makanan kat sini agak mahal, biasalah pulaukan.. Air tin RM3, air teh tarik RM4, ice blended RM7-10, makanan 1 set RM 15. Jadi bawalah duit secukupnya, kerana takder bank kat dalam pulau ni yer…

Ok, ni baru intro. Esok sambung tempat-tempat snokling…

Advertisements

3 thoughts on “Perhentian Island: biru yang mendamaikan

    • Sory I tak sure bubu island tu belah mana… cuba u cari tmpt yg berdekatan dgnnye. Kalau dekat dgn shangri la, ok memang ade jeti.

    • bubu pulau kecil..area pasir panjang..
      Enjoy 2D1N Stay for 2 (Deluxe Room / Honeymoon Room / Chalet) + Breakfast for 2 at BuBu Long Beach Resort, Pulau Perhentian Kecil from RM387 Escape Kit 2D1N Stay for 2 Pax + Breakfast – RM387 Offer 1: Deluxe Room – RM431 Offer 2: Honeymoon Room – RM562 Offer 3: Chalet Travel Period: * Voucher valid from 3 October 2013 – 31 October 2013 * Reservation must be made within 5 working days from the day of purchase; subject to room availability * Voucher valid from 3 October 2013 – 31 October 2013 * Voucher is redeemable immediately upon successful payment * Please call 03-2297 3388 customer service line for more information * Reservation must be made within 5 working days from the day of purchase; subject to room availability * Check-in: 3.00pm / Check-out: 12.00pm * Pets are not allowed * Valid for MyKad holders and foreigners * Combine vouchers to extend stay * Printed vouchers must be presented upon redemption for verification purposes * No refund permitted once voucher is purchased * No amendments allowed after confirmed reservation; voucher subject to forfeiture for cancellation, no-show or unused voucher * Other conditions apply – See more at: http://www.eamo.my/details–1805/2d1n-stay-for-2-pax-at-bubu-long-beach-resort-pulau-perhentian-for-rm387#sthash.b9ZG3d31.dpuf

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s