Perhentian Island: mengejar penyu di lautan

Kami tiba di Senja Bay Resort kira-kira jam 4 petang. Selepas rehat dan menikmati pantai, kami berjalan kaki menuju ke Long Beach. Its a jungle tracking!

imageBersiap sedia meredah hutan

Sampai di Long Beach, kami lepak dengan kawan-kawan yang kebetulan ada kat Perhentian untuk dive. Sempat lepak kat kedai Abg Arab (pernah hire dia untuk shooting underwater kat Pulau Payar dulu…) Sebenarnya tak tau pun dia dah bukak kedai kat sini. So melepaklah kitorang kat situ sampai ke malam. Long Beach ni memang terkenal dengan tempat yang paling happening kat pulau ni. Night life. Music… Tengok gelagat orang je la…

image
Meet the divers

image

Day 2
image

image

image

Hebat tak pompuan ni posing?

Hari ke dua, seperti dalam jadual kami akan bersnokeling mengelilingi pulau. Pakej yang kami ambil ni ada 6 orang satu bot, 3 orang dari Syria and member dia sorang dari sini, boatman dan kak Lia sebagai guide/guard. Lokasi pertama kami adalah di Shark Point. Mulanya aku agak cuak nak masuk air. Yer la, kang kena baham dengan shark sia-sia jer… Tapi Kak Lia kata, setakat ni belum ada kes lagi dan shark kat sini vegetarian. Pun boleh… Aku bersnokelling dekat-dekat bot jer sebab banyak ikan cantik-cantik kat sini. Tak jumpe shark pun tak perlah…

Selepas tu kami ke Turtle Point. Aku ingatkan sejarah jer… Rupanya tempat ni memang tempat penyu! Ini adalah pengalaman paling berharga untuk aku sebab dapat berenang dengan penyu. Mentang-mentang lah dalam bot tu, aku yang paling sengal berenang, jadi boatman aku tu tarik tangan aku dan hubby, and berenang sama atas penyu. Best giler, aku rasa dekat lima minit adalah aku berenang dengan penyu tu. Sampai satu tahap aku nampak penyu tu macam nak naik dekat, aku pun lepaskan tangan boatman tu, takut kena gigit. Boatman aku tu pun pernah kena gigit penyu, sebab katanya masa tu air tak beraoa jernih dan agak sukar bagi pelancong nak melihat penyu. Jadi, dengan bijaknya dia angkat penyu tu naik atas. Nasib baiklah dia ni memang orang laut, dah biasa… cara nak melepaskan gigitan penyu dengan mencekik leher penyu itu. Kesian penyu… Kita tak digalakkan untuk bersentuhan dengan penyu, kalau tidak kena gigitan mungkin penyu akan lari dan tak kembali dalam waktu yang lama. Mengikut guide kami, ada dalam 4 ekor penyu di sekutar kawasan itu, dan penyu-penyu ni dah biasa dengan kehadiran pelancong. Bagaimanapun masa kami tiba di situ, ada 2 ekor jer penyu yang kami nampak.

Lepas tengok penyu, kami singgah di kampung nelayan untuk lunch. Lunch tak termasuk dalam pakej. Harganya biasalah, mahal sikit. Aku makan nasi goreng seafood dengan harga RM15 dan manggo jus harga Rm7. Hubby makan nasi putih paprik sotong harga pun sama jer. Tapi berbaloi, hidangannya banyak. Bagaimanapun, kena tunggu dekat sejam. Memang giler lama..
image

image

image

Dah kenyang, kami sambung lagi penggembaraan di Pulau Perhentian ni. Then kami ke Coral Garden pulak. Di sini, pelancong boleh melihat coral besar-besar. Subhannallah… Kagum. Memang hebat kuasa Allah yang maha pencipta di langit dan di bumi. Aku ni tak der lesen diving, jadi memang aku kagum tengok benda-benda dalam laut ni. Yerlah, bukan selalu boleh tengok. Selalu tengok coral kecik-kecik jer, yang ni besar giler macam saiz meja, saiz kereta, bentuk macam otak manusia dan sangat dekat dengan paras laut. Kalau berdiri kaki dah boleh sentuh. Kalau terror menyelam memang boleh pengang. Rugi betullah tak der underwater camera. Tak dapat nak share kat sini. Korang kena pergi dan tengok sendiri.

Ok, dah penat layan laut, kami berehat di Romantik Beach. Romantik habis! Pasirnya putih, lautnya biru, panas. Siapa nak mandi boleh la mandi manda kat sini.
image

image

Apa ni? Ha, ini adalah coral mati yang digantung di dahan pokok… Creative!

image

image

Last point kami ke Blue Lagoon. Kat sini ada rumah api, so siapa nak tunjuk bakat terjun tiruk ke, gaya bebas ke, silakan di sini. Laut kat sini berombak dan dalam. Tak ramai pun yang mandi di sini, sebab gelombang yang agak kuat selain khusyuk tengok performance terjun tiruk. Hehe…
image

image

Kami tiba di resort kira-kira jam 5 petang. Ingat nak berkayak ptg tu tak jg sebab penat sangat. Kami tertidur sampai lewat petang. Then kami dinner sambil menikmati sunset.
image

image

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s