Manila : komuniti muslim Qiapo

Sebelum kedatangan Sepanyol pada 1565, Filipina merupakan sebuah negara Islam dengan populasi mencapai 98 %.

Namun kesan penjajahan demi penjajahan,  kini hanya 10 peratus umat islam daripada lebih 84 juta penduduk Filipina dan Selatan Filipina mencapatkan jumlah paling ramai sementara hanya sebahagian kecil sahaja umat Islam di Manila.

Sebagai sebuah agama minoriti di Metro Manila, ternyata perjuangan hidup sebagai seorang muslim tidak semudah disangka.

Dua perkara utama yang sentiasa menjadi cabaran adalah keperluan makanan halal dan pendidikan islam. Peluang menjejakkan kaki ke Manila, Filipina memberi peluang buat saya menyingkap gejolak rasa dan kisah perjuangan hidup umat Islam di sini.

14168_10201565529894014_1712489284_n

Saya menjejakkan kaki ke Qiapo, antara penempatan umat Islam terbesar di pinggir Manila. Kawasan ini sesak dengan peniaga kecil terdiri dari orang Islam.

Walaupun secara kecil-kecilan, ini membuktikan umat Islam tidak lena, mereka bangkit untuk umat Islam sendiri, dengan menjual barangan dan keperluan halal.

Kawasan ini menjadi medan bagi umat Islam mendapatkan keperluan halal, barangan untuk umat Islam seperti telekong, jubah, al quran dan lain-lain.

Saya bertemu seorang peniaga yang menjual jubah untuk menampung keperluan hidup. Jubah diimport dari Jakarta dan dijual di sini.

Beliau yang telah 3 tahun berniaga di sini, berpendapat sektor perniagaan jubah sangat baik.

Keperluan untuk umat islam yang tidak banyak di negeri ini, menjadikan Qiapo medan membeli belah bagi umat Islam yang berkunjung di sini.

Persaingan sihat antara peniaga yang lain menjadikan kawasan ini lebih maju.

Perjalananan di Qiapo diteruskan. Saya berkunjung ke Golden Mosque Qaipo. Masjid ini dibina sempena kedatangan Muamar Ghadaffi pada 1976.

1378051_10201554277692716_234612093_n

Kini masjid ini menjadi simbol kekuatan untuk umat islam di pinggir Manila. Malah ia lebih dari itu. Masjid juga memainkan peranan sebagai nadi pendidikan.

Nasib umat Islam di negara minoriti ternyata berbeda, tiada matapelajaran agama Islam diajarkan di sekolah bagi negara minoriti Islam.

Ini ternyata memberi kesan akan perkembangan Islam di sini. Jika tidak ada pihak yang terus menyampaikan dakwah tidak mustahil agama ini  akan lenyap.

Setiap hujung minggu, kelas agama akan diadakan di sini untuk penduduk sekitar selain tadika untuk kanak-kanak.

Bagaimananpun kekurangan tenaga pengajar sentiasa menjadi cabaran utama bagi umat Islam di sini.

Bagi mereka yang ingin mendalami Islam, mereka harus memilih jalan sendiri.

Samada belajar tentang agama di rumah menerusi ibu bapa, menghadiri madrasah di masjid, atau bagi yang berkemampuan mereka akan mengahantar anak-anak ke sekolah agama yang terletak di luar kawasan.

Bagi mereka yang ingin mendalami Islam, mereka harus memilih jalan sendiri.

Samada belajar tentang agama di rumah menerusi ibu bapa, menghadiri madrasah di masjid, atau bagi yang berkemampuan mereka akan mengahantar anak-anak ke sekolah agama yang terletak di luar kawasan.

Saya tinggalkan Golden Mosque dengan seribu harapan.

Semoga umat islam di sini gigih dalam mempertahankan Islam, walaupun cabarannya bukan kepalangan. Saya susuri lagi lorong-lorong di Qaipo. Nantikan entry seterusnya.

1382386_10201635706408383_236176973_n

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s