Manila : Culiat dan minoriti Islam

Masih ada lagi cerita di Metro Manila yang perlu kiranya saya kongsikan di sini. Perjalanan saya menjejak minoriti Islam di Manila tidak terhenti di Qiapo sahaja, perjalanan dipanjangkan lagi ke Culiat, sebuah perkampungan muslim yang terletak di bandar Quezon, Manila.

Jika dilihat akan keadaan di sini, samalah seperti perkampungan setinggan. Namun, ia merupakan kampung bagi 18 ribu orang penghuni dan hampir 80 peratus daripadanya merupakan orang Islam. Jika dibandingkan keadaannya dengan Qiapo, keadaan di sini lebih daif. Rumah-rumah yang dibina sangat padat, dan kedai-kedai kecil dibina di tepi rumah. Tiada kedai sempurna seperti di Qiapo.

Rata-rata penduduk di sini merupakan dari keturunan Tausug, Maranao, Magindanao, Yakan, Iranun, Sama dan juga ‘balik islam’ atau muallaf. Dalam kepadatan ini, terdapat sebuah masjid yang masih belum sempurna pembinaannya. Namun masjid ini memainkan peranan penting. Bukan sekadar tempat berkumpul dan menunaikan solat, masjid ini juga memainkan perananan sebagai madrasah kepada 300 pelajar. Masjid yang hanya mengharapkan sumbangan orang ramai dalam menjalankan operasinya, masih belulm mampu membayar gaji tenaga pengajar di sini.

En Sansibar Hadjulani, Pengarah Salam CMPD, yang ditemui di sini menyatakan masjid ini tidak mampu bayar tenaga pengajar, kini hanya ada 10 orang ustaz dan ustazah. Beliau juga menyeru sumbagan dari Malaysia, agar mampu meringankan beban yang digalas dalam usaha mengembangkan Islam di sini. Selain itu, kawasan ini sering mendapat tekanan, lebih-lebih lagi jika terdapat sebarang pergolakkan di Selatan Filipina.

Sesuatu harus dilakukan agar umat Islam di Manila tidak terus lena di ulit kesimpitan hidup. Mereka harus bangun dari kepompong kemiskinan, dan satu-satunya cara adalah dengan pendidikan dan pegangan agama. Semoga perkongsian ini memberi ilham buat kita semua untuk membantu saudara sesasama Islam di negara minoriti Islam.

Advertisements

2 thoughts on “Manila : Culiat dan minoriti Islam

  1. Assalam sis..saya nak bertanyakan mengenai kampung culiat dan quiapo ni..sis buat khidmat komuniti disana berbentuk mcm mana?dan ada x sebarang contact information yg boleh sy dpt utk hubungi pihak disana

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s