Bagaimanalah… jika berlaku kemalangan kapal terbang

Bagi yang sering naik flight sejauh mana u alls amik tau dan peduli akan keselamatan jika berlaku kemalangan kapal terbang? Jika sebelum kehilangan Mh370, aku pun tak peduli sangat pasal benda ni, kalau iye pun, aku lebih tertarik dengan pramugari yang dok menggayakan barang keselamatan tu dari dok fikir macamana kalau aku yang terlibat. Semalampun ada pesawat Airasia terpaksa berpatah balik ke KLIA akibat masalah teknikal. Aku yang nak naik AirAsia ni pun serun la bila baca berita2 macam ni.

Bile dah bawak baby Amsyar terbang bersama ni tambahan kejadian kapal terbang terkempas ni semakin sering berlaku, aku rajin pulak meneliti satu-satu gambar kat kertas langkah keselamatan yang dibagi. Apa yang aku dok fikir adalah, macamana la kalau ade emergency dan ada baby sekali dalam flight. Contohnya gambar ni:-

image

Pelampung untuk baby. Boleh ke baby mcm Amsyar nak pakai pelampung ni. Nak pulak die. Sah2 lah die tak geti la nak sesuaikan diri dengan benda ni.

image

Yang ni pulak, corong oksigen. Kalau baby, nak pulak la die pakai bendalah tu. Confirm la die melalak bagai nak rak. Makin sesak nafas la die. Parents pun panik menjadi2.

Apapun memang kebanyakan kes kemalangan kapal terbang ni jarang ade yang selamat. Bagaimanapunbkapal terbang ni merupakan kenderaan paling selamar di dunia. Jarang berlaku kemalangan, tapi kalau berlaku, sendiri mau ingatlah…

Apapun semoga perjalanan kite dipelihara dan dijauhkan dari malapetaka seperti ini. Selepas kes kehilangan MH370 dan tragedi MH17 dibedil, bohonglah kalau naik flight tak terfikir benda-benda buruk. Takut mesti ada… tapi tawakal ajalah. Ajal maut ditangan Allah. Semoga kita pergi dan pulang dengan selamat.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s