Krabi : Sleep Whale Hotel dan Aonang

Ok. Harini saya nak menulis mengenai pengalaman bercuti ke Krabi kira-kira 3 minggu yang lepas. Ya, ianya lebih awal dari Vietnam. Sebenarnya saya tersilap beli tiket. Dok ghairah beli tiket promo AA, tetiba tgk balik selang dua minggu aja antara trip Krabi dan Vietnam. Alamak! Kena bebel jgk la dengan En Husband… hehe…

Untuk makluman, ini merupakan  trip bersama sy bersama baby Amsyar menaiki flight ke luar negara. Waktu ni Amsyar berumur 7 bulan 6 hari. Mula-mula berdebar jugalah. Tp Alhamdullillah semuanya dipermudahkan dan berjalan lancar. Sepatutnya Amsyar tak ikutpun… tapi memandangkan kesian tengok Amsyar tinggal with Daddy and kesian gak Kat Daddy kena jg Amsyar yang masih tak putus breast feed ni jd terpaksalah merelakan hati, ladies trip bertukar menjadi family trip. So trip ni dianggotai kami bertiga anak beranak dan kawan aku Ina aka blogger @001beautifulcrazy. Sepatutnya die bawak husband and baby jgk… tp cancel last minit.

Kami menaiki flight AA ke Krabi pada jam 7:15am. Gigih tak? Bayangkan pukul berapa kena bangun dan bergerak dari KL ke KLIA 2? Tak nak bagitaulah… kira sendiri. Amsyar tengah tido tu, kami angkut sekali masuk kete ke KLIA 2. Kejap bgn kejap tido budak tu… kesian…

Ok, sampai di Krabi kami terus ke Sleep Whale Hotel yang dibeli siap2 mase promo di Airasiago. Patutpun murah… al kaedahnya hotel ni jauh dari pantai. Setengah jam jgk la naik motor. Tp dekat dengan town, pun takde lah dekat sangat… kena naik transport jgk. Tambahan teksi or tuk tuk memang kurang lalu sini. So not advisable la ye untuk amik hotel ni. Satu kesilapan. Tp bilik oklah… tip top.

20150126_091549

image

Day 1

Actually hari ni byk dihabiskan dengan tido dan berehat sahaja di bilik… maklumlah malam td tak tido. Ptg tu barulah kite keluar naik loco ke Aonang. Naik loco ni best jugak, hbs satu Krabi di bawanya kami pusing. Tunggu loco pun dekat setgh jam da… sampai di Aonang tak tahu nak berhenti kat mana. Haha blh? rupanya kat Aonang ni happening giler. Sepanjang pantai tu ade tempat lepak, bar, tempat makan, halal pun ada, kedai-kedai cenderamata, tengok pantai, sape bermina blh tengok caberate show… hotelpun melambak. Yang mahal yang murah, semua ada… kat Aonang, kami jumpe Mia and family. Memang sudah dirancang jumpa kat sini, tapi biarlah jodoh menentukan. Tak sangka memang jumpe kitorg kt Aonang. Kami beli tiket sama tapi hotel tak sama. Kami survey harga untuk tour. So dapat la tour island hoping dengan harga 400bht sorg, including pick up di hotel dan makanan halal. Harga asal 1200 bht, tapi katenye diskaun jadi 800 bht. Nasib baik la kami survey byk kedai dan mintak diskaun lagi, so blh la dpt 400bht aje…

Petang tu, kami makan di sebuah restoran halal di sini. Harga erm… boleh tahan mahal sebenarnya. Saya makan dengan En Husband ke rm44. Mungkin terpilih menu mahal kot. Ada lagi murah sebenarnya…

20150126_190955 20150126_193423

20150126_182740

Hari ni dapat tengok sunset dari jauh je… erm… tak menikmati pantai langsung petang ni. Kami just jalan2 and beli barang sikit. Yang pasti kami beli topi ala ala Hawaiian gitewwww… Barulah meletop nak island hoping esk.

image

Erm… macamana dengan Amsyar? Ok ke die nak melayan kerenah mummy? Sambung nantilah.

image

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s