Krabi: Island Hoping

Yeah… harini kami akan berisland hoping. Makanya aku sungguh bersemangat, bangun awal dan perlu siapkan Amsyar. Kena pakai baju sesuai… encem2.

Breakfast dulu kat hotel then sekitar jam 8 pagi, ade van pick up kami di hotel menuju ke jeti untuk menaiki longtail bot. Longtail bot ni amat sesuai sekali untuk trip bersama family. Pergerakannya pun slow aje… boleh la melihat keindahan alam. Lokasi pertama kami ke Tup Island. Jarak dari jeti ke Tup Island taklah jauh pun… around 45 minit je. Memandangkan kami masuk bot lambat, so dapatlah duduk di bahagian yang takde bumbung. Apa lagi ikan kering la Amsyar. Kesian babyku. Hehe… mummy kejam.

Tup Island ni memang marvelous. Masyaallah cantik… masa kami datang ni low season, airnya surut sampai blh  dan jadi daratan yang membahagikan dua pulau. Tak lama kami kat sini, eloklah tu… cuace pun panas terik.

image

image

image

image

image

image

Selepas kira2 45 min kami kt sini kami meneruskan perjalanan ke Chicken Island untuk bersnokelling. Patut ke aku snokkeling? Macam tak jer kan… nanti nak dukung Amsyar camne plk. Basah ler die. Cian baby Amsyar…

Chicken Island ni macam bentuk ayam pun ade, macam unta pun ade.

image

Actually bukan ni aje lokasi snokkeling. Aku rase ada 3 lokasi, dan paling best lokasi di sekitar gua. Sebab ape? Redup. Taklah panas aku dalam bot tu. Katenye situ pun tak dalam sangat.  Aku memang malas nak snokkeling and kalau husband tak masuk air, aku pun tak nak. Tp dari atas dah nampak dah ikan2nye. Butterfly fish… same je kat mane lokasipun.

image

Kami turut singgah ke lokasi rock climbing. Kat sini, panjat-panjat then jatuh la tercebur dalam laut tu… Orang2 hebat jer blh buat keje ni… aku? Terlebih boleh. Malas nak tunjuk skill aje… hehe. Biar la gambar bercerita.

image

Seterusnya Poda Island. Tempat ni pun cantik sangat. Bagi yang nak hitamkan kulit blh lah berjemur kt sini. X kan lah aku kan… dah terlebih hitam ni. Kami dihidangkan makan tengah hari kat sini. Lauk die pun ok-ok aje. Kari hijau dan sayur kobis. Cara hdgan rare giler, makan dalam pinggan kaca gitew… gigih btl agen ni bwk pinggan kaca. Siap cedokkan lauk masuk pinggan.  Traditional sgt. Lama jugak kami kat sini. Around 1 jam kot. Kat sini kami jumpe mia… so family gathering lagi. Dan nak di jadikan cerita Amsyar pun poo poo kat sini. Alhamdullillah,  sini ade toilet. Kalau die membuang dlm bot leceh la.

image

image

image

Perjalanan diteruskan ke Phra Nang Cave. Kat sini sape yang berminat nak rock climbing dipersilakan.

image

Korang silalah berjalan ke atas dan tengoklah kesan stalagmite dan stalactites yang membentuk gua yang cantik kat sini. Haha, kami nyaris2 terlepas untuk melihat keindahan kawasan ni sebab malas nak berjalan. Nasib la kawan aku Ina, bersungguh nak cari toilet.

image

Gigih la kami ke atas. Kami baru nak naik, yang satu bot dengan kami turun. Ala… rileks ar. Awal lagi. Tak pelah amik gambar dulu puas2kan. Rupanya kat hujung jalan ade lagoon yang cantik. Ramai giler org mandi manda kat situ. View pun cantik.

image

Tetibe…, tgk jam dah pukul 4! Damn! Kami sepatutnya kena ada di bot pkl 4. Apa la berlarilah kami berdua. Nasib En Husband and baby Amsyar tak ikut. Diorg lepak bawak je… sampai kat bot semua org dah ade. Huhu malunye. Nasib baiklah semua sporting. Hehe… Ok sekian untuk aktivity hari ke dua di Krabi. Esk kite cerite pakej ke Emerald Pool pulak k.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s