Krabi: Vroom vroom… sewa motor!

Malam ke tiga kami di Krabi… kami pikir ada baiknyalah kami naik motor dari dok susah2 nak tahan mr loco. So lepas je trip ke Emerald Pool, aku pun siap2 sewa motor kat hotel. Harganye 300 bht satu hari. Oklah tu…

image

Maka bermulalah kisah merempit sambil membawa baby… ok petang tu kami ke Aonang menaiki motor. Tapi bermasalah skt, sebab tak tau jalan. Nak ke Aonang, tapi pergi town Krabi. Kami tahan sorg mamat bawak basikal utk tunjuk jalan. Walaupun die tak tau sgt ckp English, tonggang terbalik tp bersungguh die nak tolong. Jauh jgk jalan nak ke Aonang tu… jumpe beberapa trafic light. Tp mudahnya, trafic light kt Krabi ni ade setiap satu ade tugu haiwan. So die suh sampai jumpe trafic light gajah.  Makan dengan tunjuk ajar mamat ni berjayalah kami Aonang naik motor. Amsyar elok je tergantung di depan daddy dengan carrier. Senyap jer die, pelik agaknya… first experience kot. Tak lama lps tu die tu tido dan tido. Sedap beno agaknye kena angin.

Naik moto ni byk kelebihan. Mana nak berhenti… berhenti je. Parking pun senang. Sebelum sampai Aonang kami singgah di satu pasar basah. Tak best. Pasar utk org tempatan. Mengada jgk nak masukkan… tp ada yang menarik kat sini. Pancake pelbagai bentuk! Cer tengok gambar ni… comel tak.

image

image

Aku pilih ikan duyung… bukan main sexy lagi ikan duyung ni kan… Rasenye tip top, ye la rase pancake dan coklat. Harge pun murah je… rm2 rasenye.

Seterusnye kami meneruskan perjalan ke Aonang untuk dinner di satu kedai Melayu kt sane. Then pusing-pusing Aonang sampai ke hujung, dan balik. Waktu balik ni jalan punye la gelap dan sejuk mula melanda. Di satu area, Amsyar menangis kuat, sebab mungkin die dah tak nampak muke bapak die sebab gelap. Macam2 la kami baca, takut la Amsyar nampak benda2 lainkan… tapi rasenya ngantuk pun ye… lepas nangis tu, die pun tetido digantungan daddy sampai la hotel. Balik hotel tersesat skt… hehe. Ikut jalan jauh la pulak… anyway pengembaraan kami malam tu selamat. Alhamdullillah…

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s