Krabi: Fossil Shell Beach dan Pekan Krabi

Masih ada entry berbaki pasal Krabi. Jeng jeng jeng… jangan bosan ye…

Ok, hari last kami di Krabi, iaitu hari ke 4. Flight kami ke Kuala Lumpur jam 7 petang, so ini bererti banyak benda boleh buat harini. Dengan motor yang disewa sejak semalam kami memulakan rondaan kira-kira jam 10 pagi. Lokasi kami kali ni ke Fossil Shell Beach. Lokasi ni terletak on the way ke Aonang. Dari Aonang atau town memang ada signboard ke sini, tak susah. Kalau naik motor dalam setengah jam jgk la perjalanannye…

image

image

Fossil Shell Beach ni terdapat sisa siput2 yang dah sebati dengan pasir dan menjadi batu. Itu itu pandangan akulah… aku bkn pakar geography. Tulisan kat tugu kecik ni bahasa Thailand, paham la pulak aku kan…

Ok, kat sini tiket masuk dikenakan. Tak ingat plk berapa, mgkn 50bht sorg, yang pasti taklah mahal sgt dan boleh masuk ketiga-tiga site. Tapi site tu jauh-jauh. Memandangkan mataharipun tegak ats kepala masa kami pergi tu… so satu site je la kami singgah. View kat sini cantik, tapi pantainya bukan untuk mandi kot. Takde org mandipun masa kami pergi… Memanglah kan, tengahari buat, orang giler jer mandi panas2 terik tu. Lagipun kat sini tak ramai pengunjung macam Aonang…

image

Yang banyaknye adalah cenderamata yang dibuat dari kulit siput. Ha kat Aonang takde benda2 ni ye, dan barangan kat sini jauh lagi murah dari Aonang, contohnye macam topi Aonang jual rm15 sini jual rm5 je… Aku cume beli poskad je kat sini. Tu pun mcm salah kire jer dgn jurujual tu. Takpelah aku halalkan. Kat sini sempat lagi susukan baby Amsyar.

Oklah, odw balik town Krabi kami sempat singgah kat restoran halal. Oklah makananye not bad… sory takde gmbr nak share.

Next destination tentulah lokasi wajib kat town Krabi iaitu bergambar dengan ketam gergasi. Apa lagi bukan main berselfielah kami di sini.

image

Tengok jam awal lagi… so kami ke pasaraya apetah tak tau nama. Tpi memang nilah satu-satunye pasaraya kt Krabi ni. Bosan giler… ala-ala The Store, tapi memangkan cuace kat luar tu panas, inilah tempat paling best.

Then untuk menghabiskan sisa waktu kami lepak kat satu kedai melayu, namanya Kedai Kopi, betul2 depan ketam gergasi. Best lepak sini, ade aircorn, kerusi pun ala-ala sofa. Selesalah utk Amsyar golek2. So lepak sini sampailah kul 4, then blk hotel dan gerak ke airport.

Fight ngam2, tak delay, tapi punyelah penuh. Paling tak best Amsyar menangis dalam flight, rupanye poopoo… die tak selesa sakit perut. Nasib baik daddy pandai takcle. Ok itulah penamat cerita Krabi… kenangan kali pertama bawak Amsyar naik flight. Pasni nak kongsi tips bawak baby travel pulak la… c u to other entry. Bye…

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s