Tips bawa baby travel

Eh eh macam good good jer nak bagi tips… hehe. Ini berdasarkan pengalaman saya dan teman2 yer. 

First time Amsyar naik flight sewaktu umurnya 6 bulan setengah. Waktu ni Amsyar dah start makan, tapi tak byk sebab baru lagi. Dan amsyar start meragam sebab nak tumbuh gigi. Tapi takpe hadapi dengan tenang… So kat bawah ni sedikit tips yg blh dikongsi.

image

Dalam flight
1. Susukan baby sewaktu kapal terbang nak naik untuk mengelakkan telinga dia sakit sebab perubahan suhu. Bukan kita jer kadang2 sakit telinga, babypun akan rase ape yang kite rase.
2. Seeloknya tidokan baby
3. Kalau blh sit sebelah kosong, supaya baby and ibu selesa. Mintak tkr kat flight attandent kalau ade yg kosong. Nasib2 lah jgk.
4. Kalau baby tak tido, pastikan ade aktiviti dan jgn smpi die boring nanti menangis. Popular lah korang kat dlm flight tu nanti. Macam aku aku prefer duduk row yg belakang2 skt.

Makan
1. Bawaklah instant food. Tpi kalau gigih nak masak bubur bawak la periuk… tapi dah namapun travel, takut penat lak… aku bawak cerelac aje.
2. Bawaklah tarmos utk air panas. Mcm aku masih lagi breast feed Amsyar waktu ni, so tak bwkpun. Buat berat je… and boleh la mintak mat kedai makan air panas.
3. Kalau baby dah blh makan bawak la buah2 yang blh kunyah, mcm kiwi ke, betik ke. Yg senang la… I prefer kiwi. Kopek ngap buang. Takyah nak potong2.
4. Air masak. Aku terus letak dalam botol. Tp Amsyar tak nak pun. Nak nenen jgk…
5. Sudu and bekas makanan.
6. Bagi yg breast feed, jgn lupa bawak nursing cover.

image

image

image

image

Travel accessories
1. Bawak carrier, mudah ke mana-mana.
2. Bawak la buggy lbh ringan dan mudah.
3. Buggy blh dibawa sampai pintu flight dan takyah timbang. Rasenya automatik die letak 1 kg. Then flight attendant akan settlekan. Ambik balik mase amik baggage nanti.

Mesti ade dalam beg baby!
1. Pampers paling kurang 2 keping.
2. Nursing cover.
3. Wet tissue.
4. Biskut and makanan lain untuk die.
5. Plastik kot2 emergency takde tong sampah. Hehe aku pernah salin pempers Amsyar dlm cab, sebab rushing.
6. Ubat2 termasuk ubat nyamuk.
7. Mainan kecik.
8. Sapu tangan
9. Stoking
10. Minuman dan botol susu.

Ok done. Selamat bercuti!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s