Tahniah Buat Syawal dan Fiqa, Juara Pelamin Fantasia

kahwin1 (1)

PF2

First of all nak ucapakan tahniah kat pasangan Syawal dan Fiqa kerana berjaya menjuarai Pelamin Fantasia musim pertama.

Mula-mula aku tengok Pelamin Fantasia, seriously aku kutuk abis. Maaf cakap la yer… Yer la dengan tiga orang juri yang ala-ala poyo kat situ, ish… tak nak tengoklah. Tapi Astro ni bijak, dah nama pun program realiti, tentulah ada surprise kat situ. Bagi aku pemilihan Fiqa, gadis bisu yang menjadi tunangan penternak kambing, Syawal, memang sesuatu yang menarik. Mula-mula dalam hati aku terdetik jugaklah… ala Astro ni saje jer nak naikkan rating dengan letak peserta kelainan upaya kat situkan. Tapi last-last aku pun kena. Memang aku nak tengok Syawal dan Fiqa. Takdelah aku follow sangat program ni, selalu tengok time-time repeat. Weekend, kadang-kadang layan jugak. Akupun tak pasti berapa episod, tapi aku memang tengok episod yang last-last, bila Syawal dan Fiqa jadi dua peserta last. Wah best jugak…

Tapi sepanjang episod aku jadi sedih pulak. Bukan apa cabaran Syawal dalam pertandingan ni besar. Everything yang kena buat sewaktu tugasan, Syawal kena gunakan bahasa isyarat. Itu memakan masa, compare dari pasangan lain, yang boleh bagi arah dari jauh.Nampak sangat kesungguhan Syawal tu terhadap Fiqa, sungguh-sungguh dia jaga Fiqa. Macam abg jaga adik la pulak. Tengok video pre wedding diorang, part yang last-last tu sedih la pulak… Memang patutpun lah mereka menang.

Apapun berbaloilah usaha mereka berdua masuk pertandingan ni… Sapa taknak perkahwinan yang ditaja dengan nilai RM100 ribu. Baju dari RIzalman lagi tu, tajaan makanan dari Kelantan Delights, surviner yang comel dan mahal, dewan persandingan yang grand. Fuh! Mengalahkan artis u all’s.

Bertuahlah mereka, meraka terdiri dari orang biasa saje, penternak dan tidak bekerja, tapi Allah hadiahkan sesuatu yang luar biasa buat mereka. Mungkin tak pernah terfikir untuk dapat perkahwinan semewah ini. Alhamdullillah. Semoga Syawal dapat membimbing Fiqa dan menjadi suami yang baik buatnya.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s