Nota Hari Lahir Buat Amsyar

Selamat hari ulangtahun pertama sayangku Muhammad Amsyar. Alhamdullillah syukur ke hadrat Illahi kerana anugerah terindah ini. Mengimbau kembali saat-saat kelahiran awak, terasa berat kepala memikirkannya. Besar ujian mumy ketika itu. Dengan bergelar pelajar di semester pertama, masih banyak assignment belum mumy siapkan. Ada potensi mumy akan gagal jika tidak menyiapkan semua assignment ini. Hampir saje mumy berputusa asa, dan rase nak berhenti belajar. Tapi mengenangkan tinggal sikit je lagi nak di selesaikan. Mumy gigihkan jgk. Tq kerana kamu good boy dalam perut.

Kamu lahir pada jam 10.50am, namun sebaik kamu dilahirkan, kamu tak boleh bernafas sepertu biase dan di masukkan ke wad Nicu, atau unit rawatan rapi bg bayi. Jeng… berderau darah. Hanya Allah saje yg tahun perasaan mumy ketika itu. Dengan kerja sekolah yang masih berbaki, risaukan keadaan kamu, seksa berpandang, emosi mumy bercampur baur. Tak tahu la nak sedih ke gembira ke. Serabut lagi ade. 16 hari kamu di Nicu.

Lebih dua minggu ini mumy dan daddy berulang-alik ke hospital untuk melawat kamu. Ada hari kami terpaksa tunggu berjam-jam untuk masuk melihat kamu, namun kami tak kisah, tunggulah jugak. Walaupun awak tak bukak mata, macam orang pengsan. Kami tenung jer wajah kamu Amsyar. Melihat keadaan badan awak yang berselirat dengan wayar, kalau boleh mumy nak sentiasa jer kat sisi awak. Awak tahu tak, sayu sangnat hati mumy ni, tak dapat peluk dan pegang awak sehinggalah seminggu selepas kelahiran awak. Hari-hari nurse mintak susu, katanya itu cara terbaik untuk menyembuhkan awak. Masa tu yang mumy pikir macamana nak keluar susu kalau tak de baby nak hisap. Stress betul mumy masa tu. Tapi berkat kesungguhan, pam 2 jam sekali seperti yang nurse ajar, memang keluar susu. Serius, hebat betul kuasa Allah. Maka hari-harilah kami datang hntr susu kat Nicu dan berharap cepatlah awak sembuh.

Mumy berpantang ala ikut suke. Mumy makan ikan bakar dekat kedai makan. Kadang-kadang makan sup daging.

Perancangan Allah hebat sekali. Sewaktu awak di hospital, mumy punya kesempatan untuk buat assignment yang melambak. Kerja mumy, buat asgmt, pam susu, tido. Tido 2 3 jam, pam susu. Masa tu dah tak kira pagi ke malam, subuh, semua sama. Mak tok jaga mumy lepas seminggu mumy kat kl ni. Hari-hari mak tok solat terawih dan baca yasin untuk awak Amsyar. Awak kena ingat tu ye…

Hari ke 16, bila awak keluar hospital malam around pukul 9 lebih lepas dady balik keje. Kita balik rumah, then awak ikut mumy pergi adalah fakulti Masscom Uitm… Teman mumy hntr assigmt. Mak tok pun ikut sekali. Lawak betul… hari ni genap umur kamu 1 tahun, juga malam ni kamu teman mumy hantar assignment. Mumy sambung study sebab awak yer Amsyar… dady kate besar pengorbanan kamu ni pkl 11 mlm ikut hntr assignment. Mumy buat untuk kite. Terima kasih kerana memahami mumy.

Semoga kamu jd anak yg baik, yg blh membanggakan keluarga satu hari nanti. Sesungguhmya tinggi harapan kami kepadamu. Jgnlah kamu menghampakan kami. I love you Muhammad Amsyar.

10687068_10204719223454382_1861559943931815892_n11174897_10205775922751204_7296207850198227027_n10393788_10205356547027073_3107065599069248528_n1478951_10205099691565847_4624905407697840822_n10703961_10204072006794370_8441309603232853166_n10473518_10203546134967903_7229935860022861163_n

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s