Cerita raya 2015

Sebelum aku melalut jauh eloklah aku mohon ampun dan maaf kepada semua yang membaca entry ini. Salam kosong-kosong.

Hari raya kali ni tentu sekali menjanjikan kelainan dalam hidup aku selama 32 tahun aku di bumi Allah ni. Pertama, inilah kali pertama aku beraya dengan anak. Actually kali ke 2, tapi tahun lepas aku dalam pantang, so aku tak keluar rumah and tak pakai baju raya pun… even, baju rayepun aku takde. And kedua, paling tak best. Aku beraya di Kl, rumah mak mertua. So faham-faham jer lah kan, raya rumah orang and rumah sendiri tentu sekali tidaklah sama.

Tapi aku sesuaikan diri, walaupun aku agak confius sbb macam tak raye jer… Tp yang pasti bagi aku, orang Kl ni, kalau tak pergi jalan Tar last2 minit memang tak sah. Bak kate laki aku, ini dah macam budaya. Yer lah last minit ni lah semua harga runtuh, kuih raye 4 balang rm50, baju kurung 2 pasang rm100, baju melayu rm50… murah. So aku pun ape kurangnya, terjebak jgk gara2 teman mak mertua shopping.

Apepun, taklah bosan sgt kat sini, pagi2 dah bunyi takbir same je macam kat kampung. Pagi tadi lepas husband pegi solat, kami makan ketupat segera, bersalaman dan ke kubur. Dah lama aku tak ziarah kubur waktu raya, kecuali mase kecik2 dulu, ikut pakcik2 ziarah kubur atok. Lepas ke kubur kamipun gerak balik kg mak mertua kat Muar. Yeah… blk kampung. Blh makan ketupat. Sekian, cerita raya saya.

image

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s