Bali: Beach to Beach

Hari ke 3 di Bali. Harini kami ke kawasan pantai yang selalu menjadi tarikan pelancong pulak… First kami ke pusat aktiviti air di Tanjong Benoa. Mase ni cuace memang panas terik, 38′ darjah. Sampai jer, An bawa kami ke satu kedai, ok kat sini ada orang entertain kami dan brief ape pakej yang dia ada untuk aktiviti pantai. Dari sini dengar la bot-bot berlepas untuk ke destinasi masing-masing dan macam-macam gaya pelancong naik bot, dah macam kat Hawai pun ade!

Antara aktiviti yang ada parasailing, jetski, flying fish, snokeling, diving, seawalker and pakej ke Pulau Penyu. Aku mulanya macam berkenan nak ke Pulau Penyu tu, tp difikirkan blk dengan mase yang ade, dengan panas, dengan harga dalam 8000 rph 1 bot, eh tak payah la, lupakan saja… kat M’siapun blh tengoklah! Kesian anak aku duduk dlm bot mcm ikan kering, panas2 buta ni. Seawalker pun best, tapi org malangnya pompuan mengandung tak boleh naik. Ok fine! An, lets go to other places!

20160216_112548.jpg

Ok seterusnya, kami ke Pantai Pandawa. Kawasan pantai ni baru dibangunkan sebagai kawasan pelancongan, dan mendapat sambutan baik dari pelancong. Ini kerana, pemandangannya memang cantik, pasirnya halus dan putih, dan sesuai untuk mandi-manda! Dari atas jalan raya dah boleh nampak pantainya yang biru kehijauan.

Sebaik menghampiri kawasan parking, anda boleh lihat ukiran dewa-dewa atau orang tempatan panggil pandawa di dinding batu mengala ke pantai, mungkin sebab tu tempat ni di panggil Pantai Pandawa! Ada 5 pandawa besar kat sini, semua aku tak kenal.

Sebaik kami parking, aku sempat la tegur, banyaknya bas. An ckp, ya kak bas-bas tu semua dari jauh, mgkn 12 jam atau 18 jam mahu ke sini… mereka biasanya tido di bas aja. Mak ai… gigihnye. Ye la, Indonesiakan besar…

Harini memang panas terik. Amsyarpun not in good mood sebab panas, berpeluh-peluh dia. Kami just lepak2 jer di bawah kerusi… sambil minum air kelapa. Konon2 nak feeling2 la posing di tepian pantai gitewww, tapi Amsyar, kena pasir sikit dah melalak…

Nak berurutpun boleh… ada spa kt sini. Nak bershopping pun boleh jugak… banyka jer barangan kat sini, beg, baju, cermata, topi, pario… Mase ni aku dah tak boleh fikir dgn baik, sebab panas nak mampos.

Dalam sejam je kami kat sini, so kami berangkat ke tempat lain.

Next, kami ke Dreamland! Bunyi macam taman temakan? Tapi hakikatnya, pantai lagi… View kat pantai ni ohsem! Pasirnya putih banget!

Oh sebelum tu, nak citer, nak ke sini kena naik van khas utk ke pantai, sbb transport biase tak blh masuk kawasan pantai. Vannye korok… hehe pintu x leh tutup, nasib aku tak tercampak ke luar. Kat sini, ade deretan kedai cenderamata, and kat hujung kedai yg ala-ala atas jeti ni ade kedai minum, so blh la lepak-lepak tengok orang berlenggeng dan surfing. Ha, pantai kat sini bukan untuk mandi-manda, ombaknya besar. Dan bukan untuk yg amatur, kalau masih amatur sila la ke pantai Kuta…

Dan kat.sini ada jgk orang buat photshoot weeding, untung la…

Ada lagi lokasi kami harini, tapi… sambung ke next entry la.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s