Posing Sakan kat Bedugul

Hari ke empat di Bali kami ke lokasi temple yang famous kat Bali ni, kalau pelancong tak pegi sini tak sah, iaitu Bedugul.

Tempat ni agak jauh dari Denpasar, kira-kira dua jam perjalanan. Ia terletak di kawasan pergunungan, dan tak heranlah kawasan ini merupakan kawasan bercucuk tanam. Sepanjang perjalanan ada banyak orang menjual buah, antaranya buah salak and avocado. Kat Malaysia avocado punye la mahalkan… sebijik boleh cecah rm10. Kat sane harga boleh jatuh seringgit je… 

Menurut An kawasan ini selalu hujan, sebab tanah tinggi. Masa kami tiba, cuaca agak mendung, tapi tghari sikit Alhamdullullah dah cerah… Bolehlah kitorang berposing sakan kat sini…. Tips bagi ibu2 yang bawak anak kecil, bawaklah stroller… tempat ni agak luas jgklah…  jom layan gambar jap.

Ha Bedugul ni sebenarnya nama tempat, tapi temple yang famous kat sini namanya Pura Ulun Danu, lokasi ni memang menjanjikan view yang sangat cantik! Amazing. Temple ni berlatar belakangkan tasik. Tempat ni merupakan tempat menyembah dewa yang boleh membawa kesuburan ranah, kehijauan dan seangkatan dengannya. Bayaran masuk aku rase dalam 30 ribu rupiah. 

Temple ni jugak si abadikan dalam duit 50 ribu rupiah!

Ada jugak aktiviti air seperti naik bot dan perahu kat sini kalau berminat.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s