Retreat house, Puncak Rimba

Dah lama rasanya tak menulis. Ok harini saya nak share tempat yang awesome kat Bukit Tinggi iaitu Puncak Rimba. Tempat ni cool giler… Bagi pencinta alam, orang yang sukakan nature, yes inilah tempatnye…

So, ape yang awesome sangat tu kan? Nak masuk kawasan ni memang takde signboard, maklum lah tempat ni tak open to public sangat sebab asalnya pemilik buat untuk family jer. Nak masuk, agak susah sikit, laluannya berbatu kelikir. Kali pertama sampai memang suspend, rase macam nak sesat, sebab rumah tu jauh ke dalam. Dan satu lagi, tak boleh parking sampai rumah, nanti ada buggy akan amik korang ye… 

Kat kawasan ni jugak banyak pokok buah-buahan seperti jambu, manggis, betik dan durian. So kalau musim buah, korang boleh makan free buah-buah tu…

Cerita panjang lebarpun tak gunakan, tengok gambar la…

Di Balai Banjar merupakan balai atau dewan yang dibina dengan seni bina teadisional berkonsepkan ukiran kayu dan buluh! Wow macam kat bali u…. Kat sini boleh la u all nak buat aktiviti berkumpulan ke, dengar ceramah ke, suka hati la… Di bahagian bawahnya ada sungai. So tenang dan aman damai.

Susunan batu-batu sungai di keliling tangga sungguh cantik dan tersusun je…

Tido pulak? Ada bilik persendirian, dan ada bilik berkonsepkan dorm, kalau dorm tu konsepnya dalam satu rumah tradisional yang banyak bilik. Ha… tido ler korang beramai-ramai dalam tu. Dan jalau nak masakpun boleh, sebab ada dapur tau.

Yang tak berapa best toilet kat luar bilik. Mujur… toilet cantik u alls! 

Eh malas la nak tulis banyak2, owner tak bayar kiter pun… Harga? Ehem2… Kalau sekitar kawasan Janda Baik or Bukit Tinggi, tempat ni menawarkan harga yang berpatutan. Tempat ni sesuai juga untuk family day…

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s