Facebook “bogelkan” kita?

Harini, saya terpanggil nak menulis tentang posting saya, beberapa tahun lalu di Facebook, berbunyi “Facebook membogelkan kita tanpa sedar”. Uish berat bunyi tu. Tapi kadang-kadang bila scroll balik, memang betul. Paling terpanggil bila semalam semasa mengikut seminar di MCMC, ada seorang budak tegur saya. Kak Nora kan… dengan dahi berkerut, saya tanya, “kita pernah jumpa ke”? Dan dia jawab, kenal akak kat instagram. Akak jual mi siputkan… Masyallah… keciknya dunia. Media sosial memang tidak membataskan kita untuk kenal sesiapapun. Mungkin tanpa kita sedar, jiran sebelah rumah rupanya follower di Instagram, tapi secara realiti tak bertegur sapa.

Bukanlah saya dah “membogelkan” diri, tapi secara tidak langsung kalau tak dicontrol dengan baik orang luar boleh mengenali kita dan perangai kita melalui media sosial. Sekarang ni, nak apply kerja pun orang tengok personaliti kita kat media sosial! Dari FB status, dari gambar-gambar di IG, orang dah boleh melihat dan menilai diri kita. Walaupun mungkin tak betul, tapi itulah perception.

Perception tu penting! Kalau tengok orang selalu post pasal cuti, simply orang akan cakap dia ni suka bercuti, tak der keje ke, banyak duit, advancerous. Kalau tengok orang asik posting pasal anak dan family, simply orang cakap dia family type. Kalau asik post pasal keje, dia ni worker holic! Hahaha… itu perception aje. Ada juga yang kata, show off! Hakikatnya mungkin tak sama.

Saya dan anda, hopefully hanya post selected information… Gambar yang terbaik dan story yang baik. Setiap orang mungkin ada niat sendiri kenapa nak post sesuatu, mgkn untuk rekod diri sendiri, mgkn juga ingin menjadi inspirasi kepada orang lain, or mgkn nak menunjuk. Berbalik pada niat, jika kita berniat baik, insyallah baiklah jadinya.

Hakikatnya, apa yang ada di media sosial tu, bukanlah semua gambaran diri kita yang sebenar. Setiap yang dipost, adalah selected information, of coz hanya perkara baik. Hati-hati, supaya tidak dibogelkan oleh media sosial.

Sekian.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s