Umrah 2018: Doa ke 2 Kota Suci

Bismillahirrahmannirrahim…

Dua Kota Suci yang dimaksudkan Mekah dan Madinah. Alhamdulillah syukur tak terhingga saya dan keluarga, iaitu suami, mak dan ayah selamat menunaikan ibadah umrah pada 30 Jan – 11 Feb 2018. Siapa sangka Allah bagi rezeki yang tidak terjangka sehingga membolehkan kami sekeluarga ke rumahNya.

Seorang ustaz pernah berpesan pada saya, kalau betul nak pegi, doa… bulatkan tekad. Insyallah Allah akan bagi rezeki yang tidak pernah kita duga. Allah akan mudahkan untuk kita ke rumahNya.

Dah lama saya menyimpan azam nak ke tanah suci, tapi jauh di sudut hati, saya perlu dahulukan mak dan ayah yang belum pernah jejakkan kaki ke Baitullah. Tak adil rasanya uuntuk saya pergi dahulu ke Kota Suci ini, sebelum mak dan ayah yang banyak berkorban wang rringgit demi saya. Walaupun simpanan boleh kira lepas untuk diri sendiri, tapi untuk mak dan ayah belum tentu.

Alhamdullillah, ntah macammana Allah susun jalan cerita ni sangat cantik… dalam kata tak ada duit tu, sebenarnya boleh pulak pergi sekeluarga. Itulah namanya tekad. Takde pulak sampai tak cukup makan kami sekeluarga…

Mula dari doa lepas sembahyang, saya turut kirim doa setiap kali kawan-kawan ke tanah suci. Alhamdulillah, doa kawan-kawan dimakbulkan Allah. Terima kasih pada semua yang sudi membacakan doa saya dari hati kalian. Walaupun kadang2 saya rasa doa untuk pergi ke sana bersama keluarga tu mcm 50/50 sebab faktor kewangan. Tapi hakikatnya Allah mudahkan. Allah bagi rezeki dalam bentuk yang kita tak pernah duga dan terfikir. Berulang kali saya tegaskan ayat ni, yang penting kita yakin dan jangan putus doa.

Saya tak berniat nak tulis panjang. Ini baru intro, insyallah esok saya kongsi tips di tanah suci dan pengalaman bawa mak ayah yang tak pernah travel jauh, mungkin boleh memberi manfaat kepada pembaca semua. Sebenarnya dah pukul 2 pagi, esok saya mula kerja… so bye…

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s