Medan : Pulau Samosir dan Orang Batak

DSC00188

DSC00216

Menjejakkan kaki ke Pulau Samosir di Danau Toba. Kami di bawa ke perkampungan Orang Batak. Rumah Adat antara kebanggaan Orang Batak yang dipelihara sehingga ke hari ini. Terdapat tiga tingkat di rumah ini. Tingkat atas untuk menyimpan barang, tingkat dua untuk di huni dan di bawah adalah untuk binatang ternakan, seperti ayam. Pintu masuknya pula agak rendah, kira-kira satu pertiga dari pintu biasa di rumah kita. Dengan pintu yang rendah dan kecil ini, pastinya setiap tetapi harus tunduk untuk memasuki rumah ini. Ia sebagai tanda hormat kepada tuan rumah.

DSC00206

Di dinding balai yang terletak di kawasan rumah ini banyak ukiran-ukiran patung cicak dan payudara. Cicak seolah-olah bergerak ke arah payudara. Macam gatal jer bunyinyer.. Hehe.  Kenapa cicak? Mengikut kepercayaan Orang Batak, cicak ni haiwan yang suka merayap-rayap di serata tempat atau rumah. Sementara payudara besar pulak melambangkan wanita. Kaum lelaki Batak suka menggembara, jadi ia memberi gambaran sejauh manapun kaum lelaki ini pergi mereka pasti pulang ke pangkuan isteri mereka. Bagi Orang Batak, perempuan yang mempunyai payudara yang besar adalah lebih baik, kerana mereka bakal melahirkan ramai zuriat.

DSC00215

Berdekatan dengan Rumah Adat, terdapat juga kawasan hukuman. Bagi mereka yang melakukan kesalahan  akan dihukum pancung kepala. Kemudian daging mereka akan dimakan oleh mereka yang menghadiri upacara tersebut. Kalau dengar macam tak percaya. Tapi perkara ini telah berlaku ratusan tahun yang lalu. Sekarang ni jangan risau la… Orang Batak tak makan orang pun.

DSC00197

Kesian, Mr Husband kena jadi demo pancung kepala…

DSC00232

Budak-budak kampung yang berenang untuk mintak sedekah… “Mintak wang kertasnya pak”. Kesian diorang ni… Tapi pemandu pelancong tapi tak beri bagi duit. Nanti ramai sangat datang.

DSC00241

Seterusnya kami dibawa ke Tomok Village. Macam-macam tempat kami lawati dan macam-macam fakta sejarah yang aku dengar. Dari kisah kuasa magic Raja, Raja Siallagan sehinggalah ke makam. Dan tak ingat. Otak semua betulkan? . Apa yang best paling aku ingat adalah tempat bershopping… Hehe. Kat sini lokasi shopping yang bagus. Boleh tawar menawar. Diorang punya rayuan suruh beli barang memang kesian. Kalau tak nak beli, takyah la lama-lama dalam kedai tu. Kat sini sempat la aku sambar fridge magnet and baju untuk anak buah. En Husband pulak giler beli gendang. Sampai tiga dibelinya… Murah katanya. Rasanya dalam RM10 ke RM30 jer. Baju boleh dapat dalam RM10 ringgit. Ok lah tu…

DSC00258

Time for shooping!

DSC00252

Yang belakang tu, makam anak raja. (kalau tak silap la…)

Seterusnya trip kami bergerak ke Brastagi dan bermalam di sana. Sebelum tiba di Brastagi kami sempat singgah ke beberapa lokasi lain antaranya menikmati teh dan pisang goreng yang mahal di Hentian Simarjarunjung. Tak best manapun… Mungkin perjalanan yang jauh, jadi pihak perlancongan sediakan tempat berhenti. Perjalanan ke Brastagi kalau tak silap makan masa dekat 2 jam.

DSC00269Senang hari Mr. Husband dapat teh halia

Singgah lagi di rumah orang batak. Then Air Tenjun Sipiso Piso. Nice view. Tapi jauh sangat nak berjalan ke air terjun tu, jadi kami just posing and beli barang dekat gerai jer. Lagipun waktu ni hujan. Air terjun ni berketinggian 110 meter tinggi dan kat sini juga kami boleh melihat keluasan Danau Toba dari sebelah utara. View memang hijau dan menakjubkan. Indahnya ciptaan tuhan…

DSC00294Lagi rumah Orang Batak. Sempat lagi buat tredmark kat sini

DSC00323

DSC00306

Seterusnya kami ke Brastagi dan ke pasar buah-buahan. Ingat nak naik kuda, tapi tak sempat. Lama sangat gi toilet… Sempat tengok kuda excident jer. Kesian. Nasib tak patah kaki dia. Yalah ada kereta kat depan break emergency, dia pun break emergency jugak. Tapi malangnya kaki dia plak yang terpeleot. Nasib baik orang sekeliling prihatin, cepat-cepat tolong bangunkan kuda tu… Tragic betul peristiwa ni…

DSC00328

Ok, ni saja untuk malam ni. Actually banyak tempat lagi yang kami pergi di hari kedua di Medan ni. To be continue.. Bye

Medan : Terpukau di Lake Toba

Medan dan Lake Toba.

Ini adalah lokasi pertama setelah aku bergelar isteri. Kalau sebelum ni aku dan En Husband ke luar kawasan atas urusan kerja atau bersama kawan-kawan, kali ni berbeza dari biasa. Trip ni dah lama dah kami pergi, dalam 6 bulan lepas. Tp kerana kesibukan kerja, maka tertangguhlah niat, untuk menulis.

Ini bukanlah hanoymoon idaman sebenarnya.. ntah kenapa tanpa fikir panjang dan gara-gara kagum dengan tiket airasia yang murah ketika tu, aku terus jer beli tiket ke Medan. Hanya RM200+- jer, untuk dua orang. Sangat murahlahkan…

Trip aku ke Medan, tak lama.. 4 hari 3 malam jer. Sampai jer di Medan, dah ada pak supir yang menunggu. Awal-awal dari Malaysia aku dah amik pakej ke Medan siap2. Harga pakej untuk 2 orang kalau tak silap RM 900 ++ jer, murah. Kalau berminat korang boleh tengok kat sini http://www.jomlahcuti.com, pakejnyer pun perpatutan.

Setibanya di Medan kami diambil oleh Pak Supir yang telah diaturkan oleh travel agent. Dalam trip kami kali ni, ada 4 orang lain dari Malaysia. Dua-dua pasangan adik beradik. Oklah, boleh berkenalan, dan boleh la tolong amik gambar…

Dari Polonia International Airport Medan kami terus ke Danau Toba. Perjalanan memang meletihkan. Kira-kira tiga jam perjalanan, dengan jalan yang beralun. Erm, nak tido pun tak senang. Sebelum tiba di Danau Toba kami singgah ke kedai menjual ting tang, teng-teng, ting-ting, ting tong, ntah macam-macam lagi sebutannya. Ia sebenarnya kuih kacang. Takder gambar lak nak share… Next timelah.

Dipendekkan cerita kami tiba di Parapat dan check in di Danau Toba Cottage kira-kira pukul 4 petang. Cantik tempat ni, dikelilingi tasik yang biru. Tak boleh nak gambarkan dengan kata-kata. Resort pulak atas bukit memang cun gilers!

DSC00141

Hotel kami yang dikelilingi tasik… Cantik!

DSC00114

Posing jap depan pintu masuk Danau Toba Cottage

DSC00152

En Husband lepak tepi kolam…

Petang tu kami jalan-jalan sekitar pekan Parapat ni. Barangnya lebih murah berbanding di Danau Toba nanti. Aku beli selipar bertulis Lake Toba dengan harga RM8 ringgit jer. Tak menyesal beli, kat dalam Danau Toba memang tak ada benda ni.

DSC00539

Day 2

Kami bergerak ke Lake Toba kira-kira jam 7 pagi. Dengan cruise yang disediakan, perjalanan merentasi tasik sehingga ke lokasi-lokasi di Danau Toba mengambil masa kira-kira 45 min. Sepanjang perjalanan, pemandangan memang cantik. Dengan air yang biru, dan dikelilingi gunung ganang, memang sesuai untuk release tension.

DSC00184

Apa yang menariknya di Danau Toba? Tunggu entry akan datang la yer…